Ska du köpa en etta i Stockholms innerstad måste du först hosta upp en dryg halvmiljon kronor kontant, och tjäna nästan 50 000 kronor i månaden. Foto: Alix MindeSka du köpa en etta i Stockholms innerstad måste du först hosta upp en dryg halvmiljon kronor kontant, och tjäna nästan 50 000 kronor i månaden. Foto: Alix Minde
Ska du köpa en etta i Stockholms innerstad måste du först hosta upp en dryg halvmiljon kronor kontant, och tjäna nästan 50 000 kronor i månaden. Foto: Alix Minde
Emma Persson, boendeekonom på SBAB, anser att köparnas förväntningar måste anpassas efter den hysteriska prisbilden.Emma Persson, boendeekonom på SBAB, anser att köparnas förväntningar måste anpassas efter den hysteriska prisbilden.
Emma Persson, boendeekonom på SBAB, anser att köparnas förväntningar måste anpassas efter den hysteriska prisbilden.
"Många människor stängs ute från bostadsmarknaden", säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson."Många människor stängs ute från bostadsmarknaden", säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson.
"Många människor stängs ute från bostadsmarknaden", säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson.

Så tuffa är kraven för att köpa en bostad

Publicerad

Ska du köpa en etta i Stockholms innerstad måste du först hosta upp en dryg halvmiljon kronor kontant, och tjäna nästan 50 000 kronor i månaden.

– Många människor stängs ute från bostadsmarknaden, säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson.

Borättspriserna i Stockholms innerstad, i snitt 88 000 kronor per kvadratmeter, gör det omöjligt för de flesta att köpa en bostad. Och svårare blir det, med bolånetak och det amorteringskrav som formellt införs i juni men sedan länge tillämpas av bankerna. Dessutom sätter vissa banker ytterligare en begränsning som politikerna ännu inte börjat prata öppet om: du får bara låna en summa motsvarande ett visst antal gånger din årslön, alternativt kunna betala tillbaka hela lånet på 50 år.

Hinder 1: Bolånetaket

Det första hindret att ta sig över är nästan det svåraste. Bolånetaket stryper alla lån till 85 procent av köpeskillingen. Du måste alltså ha en kontantinsats på 15 procent – för en normaletta i Stockholm innebär det över en halv miljon.

Klarar du det väntar bankens prövning av din betalningsförmåga.

 

LÄS OCKSÅ: Kommunen som är mest klickad på Hemnet

Hinder 2: Bankernas krav

Första steget är bankerna begränsning av lånet utifrån hur mycket du tjänar, något alla banker tillämpar i någon form.

– I vårt fall går det taket vid fem gånger årsinkomsten, säger Jens Magnusson, privatekonom på SEB.

Swedbank har samma regel, medan Nordea kräver att man ska kunna kombinera en väldigt hög ränta (jämfört med dagens) med en amorteringstakt på hela lånet på 50 år.

För en etta måste du tjäna drygt 49 000 kronor i månaden för att kvala in hos SEB. Flyttar du till en tvåa eller trea är det sannolikt ihop med någon. Då behöver ni tillsammans tjäna drygt 67 000 kronor för tvåan, och för trean drygt 80 000 kronor.

Jens Magnusson säger att de höga bostadspriserna är ett problem, inte bara för samhällsekonomin i stort.

– Det innebär att många människor stängs ute från bostadsmarknaden, i synnerhet från de attraktiva områdena.

 

LÄS OCKSÅ: Supermäklaren tjänade 25 miljoner

"Nöja sig med annan standard"

Emma Persson, boendeekonom på SBAB, anser att köparnas förväntningar måste anpassas efter den hysteriska prisbilden.

– Det man måste göra är att nöja sig med en annan standard. Man kommer inte att komma till innerstan vid det första köpet, säger hon.

Hon har flera tips på hur man kan agera smart för att göra bostadskarriär även i dagens upptrissade nivåer.

– Till exempel är det ganska prisvärt i närförorter och även ytterförorter just nu. Kanske kan man titta på hur kollektivtrafiken ska byggas ut; det som kan bli nästa närförort. Man kan titta på de planer som kommunerna lägger för nya bostadsområden. Informationen om dem finns på kommunens anslagstavla eller webbplats, säger Emma Persson.

 

LÄS OCKSÅ: Så blir du en vinnare i bostadskaoset

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen