På torsdag klockan 9.30 meddelar Riksbankens chef Stefan Ingves den nya styrräntan. Foto: Christian ÖrnbergPå torsdag klockan 9.30 meddelar Riksbankens chef Stefan Ingves den nya styrräntan. Foto: Christian Örnberg
På torsdag klockan 9.30 meddelar Riksbankens chef Stefan Ingves den nya styrräntan.  Foto: Christian Örnberg
Räntepartyt får ytterligare några månader, tror proffsen, och du som gillar rörligt kan jubla ännu lite längre. Foto: Vv VoennyyRäntepartyt får ytterligare några månader, tror proffsen, och du som gillar rörligt kan jubla ännu lite längre. Foto: Vv Voennyy
Räntepartyt får ytterligare några månader, tror proffsen, och du som gillar rörligt kan jubla ännu lite längre. Foto: Vv Voennyy
Claudia Wörmann, SBAB.. Foto: 2012 Fotograf Håkan MobergClaudia Wörmann, SBAB.. Foto: 2012 Fotograf Håkan Moberg
Claudia Wörmann, SBAB.. Foto: 2012 Fotograf Håkan Moberg
Avanzas sparekonom Claes Hemberg.Avanzas sparekonom Claes Hemberg.
Avanzas sparekonom Claes Hemberg.
SBAB:s chefsekonom Tor Borg.SBAB:s chefsekonom Tor Borg.
SBAB:s chefsekonom Tor Borg.

Proffsen: Så tjänar du på nya boräntan

Publicerad

Riksbanken sänker styrräntan till nytt bottenrekord – klockan 9.30 meddelade Riksbankens chef Stefan Ingves den nya styrräntan: minus 0,50.

Räntepartyt får ytterligare några månader, tror proffsen, och du som gillar rörligt kan jubla ännu lite längre.

– Det kommer vara så här ett tag, åtminstone två år tror jag – ännu längre kanske, säger SBAB:s Claudia Wörmann.

Trodde på sänkning

En majoritet av analytikerna trodde på en sänkning, men kåren var  inte enig.

– Det kan nog bli vad som helst, säger SBAB:s chefsekonom Tor Borg.

– De sänker med 0,10 procentenheter, säger Avanzas sparekonom Claes Hemberg.

– Jag tror att de gör ingenting, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

 

LÄS OCKSÅ: SEB lockar med sänkta räntor

Räntepartyt förlängs

Däremot tror de samtliga på en utdragen period av låga räntor, minst ett år till. Och enligt Tor Borg lär torsdagens besked förlänga partyt för bolånen.

– Riksbanken kommer att behöva sänka prognosen för inflationen, och för att de ska få ihop sina modeller behöva sänka räntebanan.

Räntebanan, Riksbankens prognos för de egna räntebesluten, påverkar de långsiktiga marknadsräntorna.

Däremot är den direkta kopplingen mellan Riksbankens räntebesked och de rörliga bolånen ovanligt svag i det extrema läge Sverige befinner sig i, med en reporänta som innan beskedet ligger på historiska minus 0,35 procent.

– I praktiken tror jag inte det spelar någon roll om Riksbanken sänker, nu när vi är på negativa nivåer, säger Tor Borg.

 

LÄS OCKSÅ: Amorteringskravet – allt du behöver tänka på

"Kan locka folk att låna mer"

Claes Hemberg varnar dock för frestelsen att gå till banken och be om mer pengar.

– Just det faktum att räntan är så låg under så lång tid kan locka folk att låna mer. Då blir smällen ännu hårdare när räntan väl stiger.

Hans tips är i stället att lägga allt krut på att vara en tuffare förhandlare.

– Pruta på de pengar du har lånat. Att pruta ger mycket större effekt än att välja bundet eller rörligt, säger Claes Hemberg.

 

LÄS OCKSÅ: Här är Sveriges dyraste gator

 

Följ Dina Pengar på Facebook där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen