Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så stora marginaler har bankerna på våra bolån

Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL
Frida Bratt.Foto: NORDNET

Bankernas marginaler på bolån uppgick till 1,42 procent i september.

Det framgår av Finansinspektionens kvartalsvisa publicering.

– Det är små förändringar. Det går fortfarande åt rätt håll, men takten i marginalminskningen tycks ha stannat av lite, säger Frida Bratt, privatekonom på Nordnet.

Bankernas marginaler, det vill säga vinster, på svenskarnas bolån fortsätter att sjunka sakta sedan topptnoteringarna i början av 2017.

Siffran 1,42 procent för årets tredje kvartal är dock en historiskt sett hög siffra:

Bankernas marginal minskade i tredje kvartalet marginellt, från 1,44 till 1,42 procent. 

– Det kan bero på flera saker, men en anledning kan vara att de mindre banker som jagar marknadsandelar på nyutlåningen inte är fullt lika aggressiva längre. Dessutom kan flera av storbankerna ha hittat sin position i priskriget – att man helt enkelt inte krigar med pris. Det sa exempelvis Handelsbanken i samband med sin rapport för tredje kvartalet. Istället vill man försöka kriga med andra ”verktyg”, säger Frida Bratt på Nordnet.

Hon menar att enda sättet att få bankernas marginaler på bolån att minska är att bolånekunderna ställer tuffare krav och fortsätter att förhandla.

– Och att man byter bank när villkoren är för dåliga. Man behöver visa att man röstar med fötterna och lämnar om banken inte kan matcha erbjudanden från konkurrenter, säger Frida Bratt.

6 tips för att få ned räntan på bolånen

Här är hennes bästa tips för att få ned räntan på bolånet:  

1) Bind inte bolånet. Räntorna ser ut att vara låga de närmaste åren och binder du minskar du din förhandlingsposition.

2) Hör runt med flera banker vad de erbjuder och ställ dem mot varandra. Var tydlig mot din nuvarande bank att du är beredd att byta om de inte kan matcha konkurrenternas erbjudanden.

3) Lova inte bort ditt pensionskapital för att få en några punkters lägre ränta. Flytta endast om villkoren är minst lika bra eller bättre hos den nya banken.

4) Om du erbjuds rabatt, fråga när den går ut och lägg in i kalendern när det är dags för omförhandling.

5) Glöm inte att se till helheten när du väljer bank. En aktör kan erbjuda lägst bolåneränta, men ha som krav att du har andra tjänster – som ett dyrt kort eller liknande – som gör att du betalar mer varje månad i slutändan.

6) Låga räntor ger oss mer i plånboken. Lägg en del pengarna på att fylla på bufferten och amortera på lånet. Det gör dig mindre känslig om räntorna om några år stiger eller om bostadspriserna faller. 

TV: Mäklarens bästa tips när du ska sälja din bostad

Annons: