Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så mycket tjänar Sveriges storbanker – på dina bolån

Har du ett bostadslån men är osäker på vad du har för räntenivå? Sparekonomens bästa tips: Kolla dina nivåer och be om att få rabatt från din bank. Foto: HENRIK ISAKSSON/PINIRO / /IBL

Bankernas bolånefest fortsätter.

Svenskarnas räntebetalningar är historiskt höga och du ska försöka pressa din bank på bättre villkor.

– Lyft luren eller logga in på banken och be om ränterabatt, säger Christina Söderberg, sparekonom på Compricer.

Totalt har svenskarna bolån för 1 578 miljarder kronor. Det är en summa som gör bankerna rika, eftersom de tjänar stora pengar på ränteinbetalningarna.

Trots regleringar som amorteringskrav och höjd reporänta från Riksbankens sida i december fortsätter bolånen att öka i Sverige. 

Christina Söderberg, sparekonom på Compricer. Foto: Pressbild

– Det första och bästa du kan göra är att se över vad du har för ränta, säger Christina Söderberg, sparekonom på Compricer. 

När Riksbanken höjde sin reporänta tog vissa banker efter och höjde sina bolåneräntor – men inte alla.

– Det absolut viktigaste är att man inte nöjer sig med att vara sin bank trogen. Vi kan se att inte alla banker har presenterat sina snitträntor i januari, men det är värt att ringa till sin bank och kolla vad du kan få för rabatt, säger Christina Söderberg.

Så sammanfattningsvis: Flytta dina lån eller förhandla om. 

Räntenetto på tiotals miljarder per bank

Sveriges fyra största banker rapporterar nu vad de har tjänat på svenskarnas räntebetalningar på olika lån – det så kallade räntenettot.

Och siffrorna talar sitt tydliga språk: Bankerna tjänar storkovan på dina bolån. 

Nordea har en totalt boutlåning på 446 mijarder kronor till svenskarna. Foto: TT NYHETSBYRÅN

På Nordea, som är Nordens största bank, ligger räntenettot på 45,5 miljarder kronor för 2018 och de har en total boutlåning på 446 miljarder kronor till svenskarna.

Swedbank är svenskarnas favoritbank när det kommer till bolån: de har störst boutlåning på 799 miljarder kronor, och tjänade totalt 25,2 miljarder kronor förra året på olika räntor. 

Bankerna tjänar mer än någonsin

Men räntenettot avslöjar inte hela sanningen. En del av räntorna kommer från andra lån än bostadslån. 

– Bankerna tjänar ju enormt mycket pengar på våra bolån, de har aldrig haft så här mycket bolån, säger Christina Söderberg, sparekonom på Compricer. 

– Men man hör att vissa storbanker börjar tappa inflöde av kunder, så de kanske måste börja sänka räntorna snart, säger Christina Söderberg.

Innan bankerna självmant börjar sänka räntorna för att locka nya och behålla gamla kunder kan du göra dig själv en tjänst: be om ränterabatt. 

 

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!