Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så mycket tjänar bankerna på bolånen

Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Bankernas marginaler på bolån uppgick till 1,50 procent i december.

I slutet av det förra kvartalet, i september, var bolånemarginalen 1,55 procent.

Det framgår av Finansinspektionens (FI) kvartalspublicering över bankernas marginal på bolån.

Bankernas bruttomarginal på bolån minskade med 5 punkter under det fjärde kvartalet 2018.

Nivån är fortsatt hög, men faller något jämfört med rekordmarginalerna som vi sett vid Finansinspektionens senaste mätningar:Under det fjärde kvartalet 2018 sjönk de genomsnittliga räntorna på nya bolån.

Bankernas faktiska utlåningsräntor sjönk med 3 punkter, skriver FI i dag.

FI publicerar bankernas bruttomarginal på bolån varje kvartal i syfte att stärka konsumenternas ställning på bolånemarknaden. Orsaken, manar FI, är att ökad insyn minskar det informations- och kunskapsunderläge som alltför många bolånekunder befinner sig i.


”Det är lite provocerande”

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet:

– Marginalen är fortfarande på en hög nivå, och vi såg ju i exempelvis Swedbanks och SEB:s rapporter att de lyckades behålla sina marginaler trots rådande bolånekrig. Dessutom har nu flera banker höjt räntorna och det utan att upplåningskostnaderna ökat i någon högre utsträckning. Det är lite provocerande.

Hon fortsätter:

– Jag hoppas att bolånekriget bidrar till att hålla nere bankernas bruttomarginal även framöver. Ju mer krig och konkurrens på bolånemarknaden, desto bättre för oss kunder, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Annons: