SSSB tillhandahåller bland annat bostäder på Lappkärssberget i Stockholm. Foto: Izabelle Nordfjell/TTSSSB tillhandahåller bland annat bostäder på Lappkärssberget i Stockholm. Foto: Izabelle Nordfjell/TT
SSSB tillhandahåller bland annat bostäder på Lappkärssberget i Stockholm.  Foto: Izabelle Nordfjell/TT
Tusentals nya studentbostäder skulle behövas för att möta behovet. Foto: Izabelle Nordfjell/TTTusentals nya studentbostäder skulle behövas för att möta behovet. Foto: Izabelle Nordfjell/TT
Tusentals nya studentbostäder skulle behövas för att möta behovet. Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Så länge får du vänta på en studentbostad

Publicerad

Det är inte bara utmanande studier som möter dem som börjar plugga till hösten. Den som vill ha studentboende i storstäderna kan få köa i flera år – men samtidigt noterar de stora aktörerna en vikande trend.

Stockholm är känt för sin tuffa bostadsmarknad och den som vill ha en studentbostad får vara beredd att ge sig till tåls. Ingrid Gyllfors som är vd för Stockholms studentbostäder (SSSB) berättar att väntetiden för ett korridorrum ligger på ungefär ett år i snitt och för lägenheter kan du få vänta mellan tre till fem år.

– De flyttar ut klockan tolv och klockan två flyttar nästa in samma dag, säger Ingrid Gyllfors.

Hon berättar att köerna stått relativt stilla, men att vi kan se en liten vikande trend där det blivit lite kortare kötider sedan 2011.

Ingrid Gyllfors tror ändå på en ljusning och tillägger att det byggs mycket studentbostäder i Stockholm nu och att flera börjar bli klara.

– Många nya aktörer bygger och kommer att bygga i många år framöver. Jag tror att vi kommer att se att kötiderna kommer att minska inom de närmsta åren, men det har inte gett något fullt utslag än, säger Ingrid Gyllfors.

Studentbostäder i Lund

Dag Oredsson är marknads- och kommunikationschef för AF Bostäder som har runt 6 000 studentbostäder i centrala Lund. I nuläget får studenterna köa 10-11 månader för korridorrum och ungefär 22 månader för studentlägenhet.

– Det är jättedåligt men det är fortfarande bättre än i andra studentstäder. Vi försöker att bygga utifrån de förutsättningar som finns, säger Dag Oredsson.

Han tycker sig se en minskning i köerna och menar att det kan bero på att färre söker, men även att det kan röra sig om att det är mindre årskullar.

Inför terminsstarten i september har drygt 1 900 nya studenter, så kallade novischer, registrerat sig i AF Bostäders bostadskö. Det innebär en minskning från förra året med drygt 15 procent.

Kötider på SGS upp till fem år i Göteborg

Gunnar Wikehult är uthyrningschef hos SGS Studentbostäder i Göteborg. Här är kötiden för studentrum minst 18 månader och vill man ha en lägenhet är det minst två års kötid utanför centrum – och tre till fem år i Göteborgs centrala delar.

– Vi kanske ser en något kortare kötid, det tror jag i så fall beror på att det tillkommit nya studentbostäder, säger Gunnar Wikehult.

– Det ringer 40–50 personer varje dag och frågar på återbud, berättar han.

Han uppmanar studenterna att ta sin studieplats och poängterar att det är en stor stad med en fungerande andrahandsmarknad.

– Det man kan göra är att komma och försöka att hitta ett privatrum, hyra i andra hand, kolla om man har släktingar eller kompisar. Sätta upp lappar på anslagstavlor på kåren eller hoppas att bo på soffan hos någon, säger Gunnar Wikehult.

Kötiderna för bostäder kan minska under terminen

Fram till 2026 skulle Göteborg behöva 7 000 fler studentbostäder för att möta behovet.

Under terminen brukar kötiderna minska eftersom människor av olika anledningar väljer att avsluta sina studier.

– Då får vi tomma lägenheter, på våren är trycket helt annorlunda men vid höstterminens start är det högst då alla ska ha boende. Jag hade önskat att det var mer jämt, säger Gunnar Wikehult.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen