Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så har bostadspriserna i Stockholm ökat där du bor

Liljeholmskajen.Foto: Erik Simander / TT Nyhetsbyrån
Regeringsgatan.Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Nybygge vid Friends i Solna.Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Priserna på bostadsrätter i och omkring Stockholm rusar mot samma nivåer som före raset under hösten 2017.

Det visar ny statistik som Dina Pengar tagit del av.

– Det har skett en återhämtning på bostadsmarknaden och allra tydligast är det i storstadsregionerna, säger Matilda Adelborg, pressansvarig på Booli.

Hösten 2017 föll priserna på bostadsrätter i Sverige. Amorteringskrav och signaler om skuldkvotstak gav marknaden skrämselhicka.

Prismässigt i kronor märktes nedgången mest i Stockholm, där kvadratmeterpriserna är högst.

På sina håll dök slutpriserna med tio procent och alla som varit bostadsspekulant i Stockholm vet att det innebär hundratusentals kronor.

Prisutvecklingen som föregick nedgången saknar motstycke och tog sin början efter Lehmankraschen 2008. En svacka följde, men på andra håll i världen handlade snarare om bråddjupa ras än ett hack i kurvan.

Och det skulle snabbt vända upp igen – rejält. På mindre än tio år nästan dubblades kvadratmeterpriset i Stockholms innerstad, från 45 000 till 89 000 kronor och plötsligt var innerstadens snittpriser högre än i världsmetropoler som Paris.

Stockholms innerstad – dyrast i landet.Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Nu närmar sig priserna på bostadsrätter i både innerstaden, närförorter och närliggande kommuner samma nivå som före krisen hösten 2017.

Statistik som bostadssajten Booli tagit fram till Dina Pengar visar att flera stadsdelar och kommuner tangerar toppnoteringarna vi såg för två och ett halvt år sedan.

– Även om vi ser en återhämtning så kan det fortfarande skilja en hel del mellan bra och dåliga objekt. Ett objekt med bra läge och bra planlösning kan sticka i väg en hel del vid budgivning, medan de objekt som kanske inte har alla rätt kan ta längre tid att sälja. 

Några dramatiska prisförändringar under 2020 tror hon inte på. 

Men statistik över minskat utbud, snabbare affärer och fler bud per försäljning tyder på att det hettar till på bostadsmarknaden.

Här är priserna till och med högre

I stadsdelar som Norrmalm, Gärdet och Norra Djurgården är priserna till och med högre än före nedgången. På Södermalm var priserna i januari en tusenlapp lägre per kvadratmeter i jämförelse med augusti 2017.

Vilka faktorer kan komma att påverka priserna negativt närmsta åren?

– Förändringar av spelreglerna på marknaden kan göra att det svajar till lite. Två andra faktorer är räntorna och arbetslöshet, om det är många människor som inte har råd att betala sina lån. Räntorna ser ut att vara fortsättningsvis låga och sysselsättningsgraden är hög. Det är annars sådant som kan påverka bostadspriserna, säger Matilda Adelborg.

Matilda Adelborg, Booli.Foto: PRESSBILD.

Var anser du det är möjligt att göra en bra bostadsaffär i dag?

– Bra bostadsaffärer går att göra i de flesta stadsdelar eller områden för den som köper bostad för att bo i och inte för att göra snabba pengar. Det absolut viktigaste skulle jag säga är att se till att du vet vad det är du köper. Ett renoveringsbehov behöver till exempel inte vara ett hinder, men du behöver känna till vad som behöver göras och ta med det i beräkningarna.

Gör klipp där det byggs

Om du vill hitta bostäder som stiger i värde kan bygg- och utvecklingsplaner ge en fingervisning.

– Titta på områden som i dag har dåliga kommunikationer, men som på sikt planeras bli bättre. Nya områden där det fortfarande byggs är ett typiskt sådant exempel. Om du köper medan det är lite krångligt att ta sig dit kan du ofta köpa lite billigare. När allt sedan är på plats blir området attraktivt för fler köpare, säger Matilda Adelborg.

https://datawrapper.dwcdn.net/M8LxF/3/
Annons: