Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så flyttar du till sol och bad på solkusten

Lotti Ander och Peter H Fahlberg driver Nest Bostadsmäklarna i Estepona, på spanska solkusten. För någon som inte hittar i Estepona kan det faktum att varje gränd har olika färger på krukorna vara till viss vägledning.
Foto: Victor Andersson
OBJEKT 1: Taklägenhet i Estepona med stor terrass och två till tre sovrum kostar mellan cirka 1,7 till 2,6 miljoner kronor.
Foto: Lotti Ander Fahlberg
OBJEKT 2: Balkonglägenhet i Estepona med utsikt mot Gibraltar och långa Playa la Rada nedanför. Vill du avnjuta morgonkaffet till den här vyn får du vara beredd att betala cirka 2,3 till 3,6 miljoner kronor.
Foto: Lotti Ander Fahlberg
OBJEKT 3: Radhusprojektet, med 50 hus, Las Isla byggs nu vid havet i Estepona. Det ska vara färdigbyggt 2018 och de färdiga bostäderna kommer att ha 260 kvadratmeter boyta och 125 kvadratmeter terrass – prislappen blir cirka 8,3 miljoner kronor och uppåt.
Foto: Lotti Ander Fahlberg
Glasgloben på bilden är Europas största orchidarie, som har byggts i Estepona.
Foto: Lotti Ander Fahlberg

Allt fler svenskar köper hus i Spanien och nu stiger bostadspriserna. 

En betydande del väljer även att slå ner bopålarna i landet. Lotti Ander Fahlberg och hennes man Peter har bytt vintrarnas snöpulsande i Sverige mot strandpromenader i kuststaden Estepona – där de driver en framgångsrik mäklarfirma.

– Vi ser en ny kundkategori: välutbildade medelklassköpare, 40–55 år, som känner att de vill ha något mer än bara en solstol. De vill ha kultur och en fungerande stad, säger hon.

För några år sedan fattade Lotti Ander Fahlberg, 60, och maken Peter, 49, beslutet om att flytta ner till värmen. Valet föll på staden Estepona, cirka 15 minuters bilresa från Marbella på den spanska solkusten, Costa del Sol. 

– Vi ville göra det här medan vi fortfarande har kraft i arm och mod i barm. Min man har vuxit upp i Spanien så det passade alldeles utmärkt med hans kunskaper, och vi hade även nära vänner som lockat och pockat oss att flytta ned, säger Lotti Ander Fahlberg, som lärde sig språket i spansk, kommunal skola och nu driver mäklarfirman Nest Bostadsmäklarna.


LÄS MER: Byt liv – här hittar du dit spanska drömboende och så mycket kan det kosta


De bytte det bistra klimatet och tunnelbanestressen i Stockholm mot en mer livsvänlig lunk, med milslånga sandstränder där människor ses sola på julafton. 

De har inte ångrat sig.

– Jag skulle vilja säga att man har fått guldkant på tillvaron. En vanlig tisdag promenerar jag längs strandpromenaden, med glittrande hav bredvid mig, på väg till jobbet. Jag slår mig ner på mitt favoritkafé på vägen och beställer kaffe och en frukostmacka med Ibericoskinka. Det kostar mig 2,2 Euro (cirka 20 kronor), säger Lotti Ander Fahlberg som jobbade som journalist innan hon sadlade om till mäklare.  

4 000 svenska bostadsköp i Spanien – i år

Och allt fler svenskar lockas av värmen, havet, de billiga levnadskostnaderna och det nära flygavståndet. Fastighetsmarknaden har börjat hämta sig efter den ekonomiska härdsmältan 2008-2009 och tuffare regleringar kring nybyggnation har lett till en stabilare marknad med mindre spekulation, enligt Lotti Ander Fahlberg. 


LÄS MER: Allt fler vill flytta från Sverige efter pensionen 


I år räknar Fastighetsbyrån med drygt 4 000 svenska bostadsköp i Spanien. 

Och bostadspriserna i landet fortsätter stiga, det senaste året med 5,3 procent.


Fakta: Skatteregler i Spanien

• Arvsskatt tas ut samt viss förmögenhetsskatt.

• Vissa avdrag kan lätta på skattebördan.

• Din pension beskattas progressivt

Under årets första fyra månader har svenskar gjort 940 bostadsköp i Spanien, visar statistik från Spaniens nationella statistikinstitut som mäklarföretaget Fastighetsbyrån tagit fram.  

Det är en ökning på knappt 16 procent jämfört med samma period förra året och på hela 55 procent jämfört med 2015.  

– Jag tror att många svenskar upplever att tåget börjat rulla ut från stationen. Många har nog avvaktat för att de vill göra ett klipp när marknaden är som bäst. Nu har vändpunkten kommit, säger Lotti Ander Fahlberg. 

Nya husköparna: barnfamiljer

Hon beskriver hur gruppen svenskar som köper bostad i Spanien har förändrats rejält under de senaste åren. 

– Profilen på dem som flyttar ner är väsenskild jämfört med för tio, femton år sedan. Då var det mycket pensionärer som skulle spela golf och dricka paraplydrinkar. Nu är det många 40-plussare som tar med sina barn hit. Det är kö för elever för att börja på Svenska skolan i Marbella. Det är en spännande utveckling.


Fakta: Den spanska hustrenden

• Priserna på bostäder i Spanien fortsätter att stiga visar färska siffror från INE. Bostadspriserna steg med 2.3 % under första kvartalet och med 5,3 % den senaste tolvmånadersperioden.

• Madrid och Katalonien, där staden Barcelona är betydande för statistiken, står för de största uppgångarna.

• Även omsättningen av bostäder i Spanien är hög. Under första kvartalet gjordes drygt 113 000 bostadsköp vilket är den högsta siffran sedan Q3 2011.

• Svenskarnas köp av bostäder i Spanien fortsätter att öka. Det motsvarar en ökning med 15,9 procent jämfört med första kvartalet 2016.

• Även i Portugal stiger priserna. Under 2016 steg bostadspriserna med 7,1 %. 

Källa: Fastighetsbyrån/Spaniens nationella statistikinstitut

Fastighetsbyråns Spanienavdelning har hittills under juni ökat sina visningar med 60 procent jämfört med samma period förra året.


LÄS MER: De flyttade till Malta och satta guldkant på tillvaron 


Dock är Spanien fortfarande det populäraste landet för svenska pensionärer som vill ha sol och gynnsamt skatteläge

Även Elisabet Garcia Dahlbäck, 63, som driver tidningen "Ön, Livet på Mallorca" och onlinemagasinet beinspiredtravel.se, märker av det ökande intresset hos läsekretsen. 

– Vi får allt fler förfrågningar om olika platser att bosätta sig på i Spanien och att fler läser våra tidningar och reportage. 

Nya trenden: Flyttar från Rivieran till Spanien

"Ön, Livet på Mallorca" är på svenska och delas ut gratis på den spanska ön. 

– Fler och fler svenskar kommer till Mallorca och vill ha information om ön. Vi fyller tidningen med tips om hur man köper hus på ön och vilka regler och myndighetsbeslut som gäller. 


LÄS MER: Fortfarande bra läge att fynda bostäder i Spanien


Elisabet Garcia Dahlbäck har även märkt av en annan trend den senaste tiden: 

– Väldigt många som har bott på Rivieran flyttar till Spanien eftersom livet känns säkrare där. Och många förmögna, tidigare Rivierabor flyttar till Mallorca eftersom de vill bo på en ö, säger Elisabet Garcia Dahlbäck. 

Annons: