Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så blir du en vinnare i bostadskaoset

Enligt statistiken ser det ut som att boprisrallyt är över. Men siffrorna är svårtolkade
Foto: Tomas Oneborg / Svd / Tt
Nu drar den första stora visningshelgen i gång, och på fredagen kom siffror som visade att bomarknaden bromsar in.
Foto: Ryhor Bruyeu
SBAB:s boendeekonom Claudia Wörmann.
Foto: 2012 Fotograf Håkan Moberg
Skandias sparekonom Maria Landeborn tror på en svag uppgång.
Maria Landeborn pekar på vikten av att välja med hjärtat. Med tanke på att räntorna omöjligt kan ligga kvar på dagens låga nivåer i evighet bör man vara närmast förälskad i det nya hem man köper.
Foto: Claudio Bresciani / Tt

Enligt statistiken ser det ut som att boprisrallyt är över. Men siffrorna är svårtolkade, och experter som Dina Pengar talat med tar det kallt. Här är proffsens bästa råd till dig som ligger sömnlös över hur det ska gå med ditt bostadsköp.

Nu drar den första stora visningshelgen i gång, och på fredagen kom siffror som visade att bomarknaden bromsar in.

Men den knepiga decemberstatistiken ska man inte ta som inteckning för att hela 2016 skulle backa, enligt SBAB:s boendeekonom Claudia Wörmann.

– Jag kan faktiskt inte se varför vi skulle ha det scenariot. Jag tror att vi kommer ha ganska stabila priser, säger hon.


LÄS OCKSÅ: Trenden: Nu bromsar priset på bostäder

"Kan bara glömma" prisfesten från i fjol

Skandias sparekonom Maria Landeborn tror på en svag uppgång.

– Min bästa gissning är att det kan fortsätta ticka på även i år, men prisfesten vi fick förra året tror jag att vi bara kan glömma, säger hon.

Maria Landeborn har flera skäl till sin spådom.

– Det är svårt att se vad som kan vända uppgången i nedgång. Det kommer fortfarande vara billigt att bo i år – det är förmodligen ganska små rörelser på rörliga räntor som de flesta har, arbetsmarknaden stärks vilket betyder fortsatt inflyttning till storstäder, säger hon.

De flesta ekonomiska bedömare är eniga om att vi lever kvar i ”lågräntelandet” minst ett år.

– Kanske att det ökar något, men inte så att det påverkar våra möjligheter att flytta, säger Claudia Wörmann.


LÄS OCKSÅ: Nordea gav superränta på bolån

Räkna inte med billigare boränta

Men nedåt finns det inte längre något utrymme kvar.

– Även om Riksbanken skulle sänka räntan ytterligare en gång är det tveksamt om det ger någon effekt på boräntorna. De sista räntesänkningarna förra året gav i stort sett inget genomslag, säger Maria Landeborn.

Hon vill ändå varna för att tro att dagens extrema situation varar för evigt.

– Man ska verkligen tänka på att räntorna kan bli betydligt högre, och de kommer att bli det. Om det är nästa år eller tre eller fem år bort vet man inte, men ha i åtanke att för tre, fyra år sedan var räntorna tre gånger så höga som de är i dag, säger Maria Landeborn.


LÄS OCKSÅ: Statistiken: Vi tål inte mer boprishöjningar

Så hittar du köptillfället

Även om marknaden skulle försvagas behöver det inte innebära katastrof, enligt Claudia Wörmann.

– Sjunker priserna får du kanske lite sämre betalt än vad du kanske räknat med för din nuvarande bostad, men du köper ju också nästa billigare, säger hon.

Hon tipsar i stället om att det kan uppstå lägen som annars är stängda när priserna rusar.

– Det finns de som menar att man tjänar mest i en nedåtgående marknad, om du sitter i en mindre bostad och ska kliva upp ett snäpp.

Maria Landeborn pekar på vikten av att välja med hjärtat. Med tanke på att räntorna omöjligt kan ligga kvar på dagens låga nivåer i evighet bör man vara närmast förälskad i det nya hem man köper.

– Det kan vara så att min boendekostnad är tre gånger så hög om tre år. Frågan man ska ställa sig är ”vill jag fortfarande lägga så här mycket pengar på min bostad?”, tipsar Maria Landeborn.


LÄS OCKSÅ: Checklistan för dig som köper bostadsrätt

Annons: