Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Rot och rut – det här gäller för avdragen 2018

Hur mycket får jag dra av för rut? Foto: LEIF GUSTAFSSON / EXPRESSEN SP-MEDIA AB
Hur mycket får jag dra av för rut? Foto: LEIF GUSTAFSSON / EXPRESSEN SP-MEDIA AB
Vad räknas som rot? Får jag bygga nytt eller bara reparera? Foto: EXP

Du kan dra av 50 000 kronor om året i rot- och rutavdrag. Det är reglerna för 2018.

Tanken är att du som privatperson ska kunna ha råd att anlita proffs för att renovera och fixa hemma.

Det här gäller för rot- och rutavdrag i Sverige 2018:

Med rot- och rutavdragen kan du som privatperson få skattereduktion för tjänster utförda i ditt hem eller din sommarstuga. Du får avdrag för arbetskostnader, inte material- och resekostnader. Du kan inte få avdrag för arbete som utförs hos vänner och släktingar, utan bara i egen bostad. Taket för avdragen är 50 000 kronor per person och år för både rut och rot.

Rot betyder ”reparation, ombyggnad, tillbyggnad”

Rut: ”rengöring, underhåll, tvätt”

Om du köper tjänster som omfattas av rot- eller rutavdrag behöver du inte göra något. Det är den som utför arbetet som ansöker om bidragen och har kontakt med Skatteverket. Du behöver själv inte ligga ute med några pengar, avdraget görs på fakturan.

 

LÄS MER: Så slipper du skattesmäll för rotavdrag 

 

Vad är rotavdrag?

För rotarbete kan du dra av max 30 procent av arbetskostnaden, skriver Skatteverket. Du får dra av max 50 000 kronor per person och år. Tänk på att de sammanlagda avdragen för rot och rut är max 50 000. Så drar du av 45 000 för rot får du dra av max 5 000 för rut.

Du får dra av för:

■ Ombyggnadsarbeten och tillbyggnadsarbeten på ett småhus som är äldre än fem år. 

■ Reparation och underhållsarbete för att återställa ett småhus till det skick det var i från början, oavsett ålder. Du kan få skattereduktion för att måla om eller byta till likvärdiga golv, tak och väggmaterial som huset hade från början.

■ Arbeten i en bostadsrätt, men bara arbete inne i lägenheten.

Du får inte dra av för:

Att bygga ett nytt hus eller en friliggande byggnad som garage eller attefallshus eller arbete i en hyreslägenhet.

Foto: Skatteverket

Vem får utföra rotuppdrag för mig?

Du får inte anlita en familjemedlem eller nära släkting. Som närstående räknas föräldrar och mor- och farföräldrar, sambo eller make. Syskon, svågrar och svägerskor, barn och svärsöner och svärdöttrar. Syskonbarn och syskons barnbarn. Samt egna barnbarn och deras makar. Se reglerna här. Enligt Skatteverket räknas inte föräldrars syskon, eller makens familj som släkt.

Den du anlitar ska ha F-skattesedel eller så kan du anlita en person med A-skatt. Om utföraren är registrerad i utlandet och arbetet utförs utanför Sverige krävs ingen svensk F-skatt. Däremot måste motsvarande krav vara uppfylla i hemlandet.

 

LÄS MER: 9 fällor – se upp med detta vid rotavdraget 

 

Vad krävs för att jag ska få ta del av rotavdraget?

Du måste ha fyllt 18 år under året du ska utnyttja rot. Du ska vara bosatt i Sverige, eller betala skatt för minst 90 procent av din inkomst i Sverige. 

Ett dödsbo kan få rotavdrag för arbete som utförts före dödsfallet.

Vad är rutavdrag?

Du kan få rutavdrag för följande, skriver Skatteverket:

■ Barnpassning

■ Flyttjänster

■ Data och IT-tjänster

■ Kläd- och textilvård

■ Personlig hjälp och omsorg

■ Städ- och rengöringsarbeten

■ Snöskottning

■ Trädgårdsarbete

■ Reparation av vitvaror

Du får dra av max 50 procent av arbetskostnaden för rut. Är du under 65 år får du dra av max 25 000 om året. Fyller du 65 under året får du dra av 50 000 kronor.

Du får rutavdrag för arbete som utförts i, eller nära anslutning till ditt hem eller fritidshus. Du kan också få rutavdrag för arbete i dina föräldrars bostad.

 

LÄS MER: Rut-avdrag ökar i takt till sjunkande rot-avdrag 

 

Vad krävs för att jag ska få ta del av rutavdraget?

Du måste ha fyllt 18 år under året du ska utnyttja rot. Du ska vara bosatt i Sverige, eller betala skatt för minst 90 procent av din inkomst i Sverige. 

Ett dödsbo kan få rotavdrag för arbete som utförts före dödsfallet.

Vem får utföra rutuppdrag för mig?

Samma som rot. Inga nära släktingar får utnyttja rut. Se Skatteverkets regler här. Den du anlitar ska ha F-skattesedel eller så kan du anlita en person med A-skatt. Om utföraren är registrerad i utlandet och arbetet utförs utanför Sverige krävs ingen svensk F-skatt. Däremot måste motsvarande krav vara uppfylla i hemlandet.

 

Vad händer om jag fått avdrag på felaktiga grunder?

Skulle det visa sig i efterhand att du inte hade rätt till avdrag kan Skatteverket kräva pengarna tillbaka. Detta måste ske inom sex år efter skattereduktionen gjorts. Skatteverket kan antingen kräva pengarna av utföraren eller av dig som köpare. Har du lämnat oriktiga uppgifter kan du bli tvungen att betala ett skattetillägg.

Kan jag få rut- och rotavdrag för arbeten utanför Sverige?

Ja, det är ingen skillnad om du har bostad i Sverige eller i ett annat EU- eller EES-land. Mer info och hjälp finns på Skatteverkets hemsida. EES innefattar samtliga EU-länder plus Island, Liechtenstein och Norge. Lägg märke till att Schweiz inte tillhös EES.

 

LÄS MER: Flytta hemifrån – allt du behöver tänka på  

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!