Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Riksbanken sänker till minus 0,25 under april”

Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: HENRIK ISAKSSON/TT / HENRIK ISAKSSON TT NYHETSBYRÅN

Coronaviruset påverkar den svenska ekonomin negativt och Riksbanken sänker reporäntan till –0,25 procent i april.

Det skriver Danske Bank i en analys på fredagen, rapporterar Nyhetsbyrån Direkt.

Coronautbrottet kommer på kort sikt att sänka den svenska inflationen, på grund av fallande oljepriser, ökad sannolikhet för lägre löneavtal, nedåtpress på priset på flyg- och paketresor och en gradvis starkare krona. Danske Bank räknar med att Riksbanken inför nästa räntemöte i april kommer att ha med sig en KPIF-inflation i mars (sista utfallet före mötet) som är 0,5 procentenheter lägre än sin egen prognos, och 0,4 procentenheter lägre för KPIF exklusive energi.

– Dämpade inflationsutsikter långt under målet är följaktligen motiveringen för vår bedömning av Riksbanken, skriver Danske Bank som nu ändrar sin prognos och tror på en räntesänkning med 25 punkter i april, till -0,25 procent.

De tror samtidigt att Riksbanken vill vara tydliga med att det är en tillfällig stimulans och därför kommer att presentera en räntebana där reporäntan höjs igen med 25 punkter inom ett år.

Danske Bank bedömer att Riksbankens första åtgärd är en räntesänkning, men att det också kan bli aktuellt med en utökad balansräkning. Skulle coronautbrottet störa värdekedjor under en längre tid så att företag får likviditetsproblem kommer Riksbanken vara beredda att snabbt tillföra likviditet, troligen genom att erbjuda banker billig finansiering och inte direkt till företag. Skulle tillgångsköpen utökas väntas köp av statsobligationer att kompletteras med köp av kommunobligationer.

Vad gäller coronavirusets effekter på svensk ekonomin menar Danske Bank att regeringens bedömning om 0,3 procentenheters lägre BNP-tillväxt i år verkar rimlig.

– En betydande osäkerhet ligger dock i de indirekta effekterna via stora ekonomier som Euroområdet (en viktig oroskälla) och USA. Detta inkluderar vilken varaktighet påverkan får: ju längre den varar, desto större kommer påverkan sannolikt att bli, skriver Danske Bank.

Börsnedgångarna kan, om de förvärras, komma att minska privatkonsumtionen på kort sikt, särskilt om det sammanfaller med ökad osäkerhet om arbetsmarknadsutsikterna. Det finns också vissa tidiga tecken på att prisförväntningarna dämpas på bostadsmarknaden.

Störst effekt väntas coronaviruset få på tillverkningsindustrin, men det finns också anledning att tro att turistberoende branscher som flyg, hotell, restauranger och eventföretag kommer att påverkas.

Annons: