Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Riksbanken: Räntehöjning kommer i december

Följ nyheterna om räntebeskedet på DiTV.
Stefan Ingves, chef för Riksbanken.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL

Riksbankchefen Stefan Ingves står fast vid att räntan ska höjas i december – upp till noll procent.

Men tills vidare lämnas den oförändrad på minus 0,25 procent.

Enligt Riksbanken är prognosen att räntan kommer att vara oförändrad under en längre tid efter den förväntade höjningen i december.

– Även om räntan skulle höjas till noll anser jag inte att det finns någon anledning till att binda sina bolån nu, säger Maria Landeborn, sparekonom vid Danske bank.

Har du bunden eller rörlig ränta?

I december i fjol höjdes reporäntan, som även kallas styrränta, för första gången på sju år. Innan dess låg den på minus 0,5.

I dag kom det näst sista räntebeskedet för 2019: Styrräntan lämnas än en gång oförändrad på minus 0,25 procent.

I ett pressmeddelande konstaterar Riksbanken att konjunkturutsikterna för euroområdet försämrats något.

”Går in i fas med lägre tillväxt”

”Liksom ekonomierna i omvärlden har den svenska ekonomin gått in i en fas med lägre tillväxt. Den information som kommit sedan det penningpolitiska beslutet i september pekar på att konjunkturen mattas av lite snabbare än väntat. Men avmattningen innebär en normalisering av ett ekonomiskt läge som varit starkt i många år med hög tillväxt och en god utveckling på arbetsmarknaden.”

Riksbankchef Stefan Ingves och hans direktion menar att även om konjunkturen mattas av så finns det utrymme för en höjning av reporäntan i december. Då skulle den justeras från dagens minus 0,25 upp till noll. Men helt säkert är det inte.

”Prognosen indikerar liksom tidigare att räntan mest sannolikt höjs i december till noll procent,” skriver Riksbanken.

Samtidigt säger man att det är mycket osäkert hur inflation och konjunktur utvecklas de närmaste åren. Prognosen för ytterligare räntehöjningar ser också osäker ut.

Enligt Riksbankens prognos, som är nedreviderad, kommer räntan att vara oförändrad under en längre tid efter den förväntade höjningen i december. 

Maria Landeborn är sparekonom hos Danske Bank.

Maria Landeborn, sparekonom vid Danske Bank, menar att det är mycket osäkert om Riksbanken verkligen kommer att höja reporäntan i december.

– Jag bedömer det som ett fifty-fiftyläge. Om konjunkturen fortsätter att försvagas, vilket det finns en överhängande risk att den gör, kan det leda till att man avstår att höja när vi är framme i slutet av december.

Då blir det skarpt läge för Ingves

Samtidigt har Riksbanken länge stått fast vid att man kommer med en höjning kring årsskiftet.

– Så länge inget väsentligt förändras i prognoserna vill man hålla fast vid den där höjningen, så att man åtminstone får upp styrräntan till noll, säger Maria Landeborn.

För den som har bolån är det inte så dramatiskt, även om räntan höjs till noll, enligt sparekonomen.

– Det skulle kunna innebära viss press uppåt på korta boräntor, men de är fortfarande kvar på långa nivåer och de kommer at ligga stilla länge. Så det finns ingen anledning att binda sina bolåneräntor nu.

Nästa räntebesked kommer den 19 december.

– Det blir ett av de mest spännande räntebeskeden på länge. Nu är det skarpt läge för Riksbanken som länge flaggat för en höjning. Då får vi se om de levererar på vad de sagt att de ska göra, eller om konjunkturen viker så mycket att man avstår från att få upp räntan till nollstrecket, avslutar Maria Landeborn.

Frida Bratt: Det innebär räntebeskedet för dig

Räntan höjs i December – hör sparekonomen Frida Bratt förklarar vad beskedet innebär.
Annons: