Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Rekordstort utbud av bostadsrätter till salu

Foto: DN / TT NYHETSBYRÅN
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Utbudet av bostadsrätter till salu på bostadsajten Hemnet har nått för årstiden nya rekordnivåer.

Det visar statistik från Hemnet som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

Så långt tillbaka som Hemnet har jämförbar statistik, 2014, har utbudet av bostadsrätter till salu hittills i år endast överträffats av fjolåret, då utbudet ökade till följd av att många ville passa på att sälja sin lägenhet innan det skärpta amorteringskravet trädde i kraft den 1 mars. När amorteringskravet sedan infördes minskade utbudet snabbt, vilket gjort att utbudet nu är rekordhögt för veckan.

– Vi kan notera utbudet nu är på en ny högstanivå flera år tillbaka i tiden. Vi hade också räknat med en ny rekordnivå när effekten på utbudet av det skärpta amorteringskravet i fjol klingat av. Det höga utbudet är en återspegling av att vi har en trögare marknad än vi hade för några år sedan, säger Hemnets talesperson Staffan Tell till Nyhetsbyrån Direkt.

 

Stor skillnad mot 2017

Förra veckan, vecka 10, var utbudet av bostadsrätter till salu 4 procent högre än motsvarande vecka 2018 och hela 47 procent högre än motsvarande vecka 2017.

– Vi kommer sannolikt att ligga på rekordnivåer under hela våren. Utbudet brukar öka till och med senvåren och vi tror att det kommer att göra det även i år, men nu från en högre nivå. Det som skulle kunna få det att förändras vore om marknaden skulle hetta till och försäljningstiderna minska. Att det nu tar en längre tid att sälja en bostad är en viktig bidragande faktor till det rekordhöga utbudet, säger Staffan Tell.

Annons: