Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rekordmånga svenskar köper bostad i Spanien

Gary och Eva Henriksson, från Sigtuna flyttade till Spanien 2011 och köpte då ett hus i kuststaden Fuengirola.Foto: PRIVAT

Spanien lockar allt fler svenska bostadsköpare.

– Goda kommunikationer och låga räntor gör att fler än någonsin tar steget. Och när man ser att vänner och bekanta köper i Spanien blir tröskeln att göra det själv lägre, säger Daniel Nilsson på Fastighetsbyrån.

Här är tio prisvärda objekt för dig som vill flytta till solen eller bara drömma dig bort.

Svenska bostadsköp i Spanien slår rekord.

Det visar färsk statistik som publiceras av Fastighetsbyrån.

Under sista kvartalet i fjol köpte 1 087 svenskar hus eller lägenhet i Spanien, vilket innebär en ökning med 34 procent jämfört med samma period året före.

Försäljningsrekord av bostäder i Spanien

Det innebär också att bostadsförsäljningarna slog rekord under oktober till december i fjol – aldrig förr har så många fastighetsaffärer gjorts av svenskar i Spanien under ett och samma kvartal.

Sammanlagt köpte 3 895 svenskar bostäder i Spanien under 2017, enligt uppgifter från spanska inskrivningsmyndigheten Registradores.

En av de svenskar som sökt sig till Spanien är Gary Henriksson, 72. Tillsammans med frun Eva och deras gemensamma son lämnade han Sigtuna för kuststaden Fuengirola 2011.

– Fuengirola är svenskstaden här nere. Var du än sätter dig på kafé så hör du svenska. Från början var vi inne på att flytta till Florida. Men vår son behövde gå färdigt den svenska skolan, som fanns i Fuengirola. Stadens klimat påminner om Florida – däremot så har vi inga orkaner här, säger Gary.

Gary och Eva Henriksson stormtrivs med sitt boende i Fuengirola, Foto: PRIVAT

Väl på plats flyttade familjen in i en villa byggd 1969 i stadsdelen Torreblanca.

– Vi fastnade för huset och läget. Det var swimmingpool, hörntomt med ganska hygglig yta, terrasser och privatgarage. Däremot var det var inte så mycket gjort sedan den byggdes. När vi flyttade ner hyrde vi en lägenhet och satte in ett byggföretag som helt byggde om villan invändigt. Den blev ultramodern men med en bevarad spansk stil.

 

LÄS OCKSÅ: Charlotte bytte liv - fann lyckan på Mallorca

 

För de svenskar som köper hus i Spanien finns det fällor att se upp för. Gary Henriksson blev inte själv utsatt, men varnar för husköp som slutar med nya skulder.

Gary och Eva Henrikssons första hus i Spanien.Foto: PRIVAT

– Lagstiftningen ser annorlunda ut än i Sverige. Om den tidigare ägaren har tagit lån och har andra skulder där fastigheten är pant, så följer skulderna med fastigheten – inte låntagaren. Det finns en jätterisk om man skippar mäklarföretag och hyr privat av en säljare, och det i efterhand kommer fram att den är belånad. Det är viktigt att ha en advokat som har det här som sitt huvudområde, som kollar upp allting. 

Klarat kulturkrockarna

Efter sju år i Fuengirola har familjen Henriksson tagit sig igenom de första kulturkrockarna och kommit in i det lugna spanska tempot. Sedan sonens utflyttning har Gary och Eva sålt villan och flyttat in i en hyreslägenhet med havsutsikt i östra Fuengirola.

– Vi trivs. Det är lite av ett paradis och det finns mycket att se och göra här. Framför allt uppskattar vi klimatet – i går hade vi 21 grader varmt och vindstilla. I dag ligger det väl på 20 grader. Vintern här är som en riktigt bra svensk sommar, berättar Gary och fortsätter:

– Vi har fått många vänner här. De flesta är svenskar. Vi hade en farhåga om att det skulle bli ensamt här, men det blev det aldrig.

Flytta till Spanien

Fördelar:

• Spanien är ett klassiskt land för svenskar att flytta till. Här finns flera svenskorganisationer, bland annat Svenska kyrkan.

 

• För den som söker värme och solsken är Spanien ett bra alternativ. Vintern är mild och sommaren är varm - med temperaturer på upp till 35–40 grader.

 

• Levnadskostnaderna är på flera områden billigare än i Sverige. För den som vill kunna sätta en extra guldkant på tillvaron så är till exempel färska frukter och grönsaker ofta billigt året om.

 

 Nackdelar:

 

• Efter finanskrisen år 2008 kämpade Spanien med stora ekonomiska problem. De senaste åren har landet börjat återhämta sig något, men bostadsmarknaden är fortfarande svajig.

 

 • Spanien anses inte vara ett klassiskt lågskatteland för pensionärer. Det innebär att man inte tjänar lika mycket på att bo där som man kan göra i andra europeiska länder.

 

 • Det ”genuina” Spanien är inte alltid lätt att komma åt, då det finns flera ”svenskområden”.

 

 Det här gäller för skatten:

• Arvsskatt tas ut samt viss förmögenhetsskatt.

• Vissa avdrag kan lätta på skattebördan.

• Din pension beskattas progressivt.

KÄLLA: Sparsam Skatt.

Svenskarns rekordintresse för spanska bostäder innebär en ökning med åtta procent jämfört med 2016 och hela 41 procent mot 2015.

Sol, värme och spansk kultur lockar

– Under 2017 var antal köp under första och sista kvartalet rekordhögt medan de var lite lägre under kvartal två och tre. Över tid så är det dock tydligt att sol, värme och spansk kultur fortsätter att locka, säger Daniel Nilsson, VD för Fastighetsbyrån Utland.

Hämtar sig efter år av kriser

Samtidigt som fler svenskar köper bostäder börjar hela den spanska bostadsmarknaden återhämta sig efter flera och tuffa år av ekonomisk kris:

Antalet bostadsköp under 2017 passerar 460 000 vilket är en ökning med femton procent jämfört med 2016.

En tredjedel av antalet bostadsköp sker i Madrid och Barcelona, och nästa tredjedel i Valenciaregionen och Andalusien. 

Ramblan är Barcelonas pulsåder - här flanerar alla stadens olika karaktärer omgivna av blomsterstånd och gatuartister. Staden har också blivit populär bland svenska bostadsköpare.Foto: / SHUTTERSTOCK

Utländska bostadsköp i Spanien uppgår till 61 038 stycken under 2017 vilket är en ökning med fjorton procent jämfört med 2016.

– Tempot stiger på marknaden och pendeln börjar svänga. Bostäder säljs mycket snabbare i dag och från att tidigare ha varit en tydlig ”köparens marknad” ser vi de första tendenserna på en annan fördelning där säljarna flyttar fram positionerna, säger Daniel Nilsson. 

Tio prisvärda bostäder

ALMERIA. Radhus med tre rum på 81 kvadratmeter.Byggår: 1987.Avstånd till havet: 5 minuters promenad.Övrigt: Terrass samt gemensam pool. Närjet till restauranger och strandbarer.Pris: 1 330 000 kronor.Foto: Fastighetsbyrån

 

ALICANTE. Trerumslägenhet på 73 kvadratmeter.Byggår: 2015.Avstånd till havet: 150 meter.Övrigt: Stor balkong med havsutsikt. Restauranger och kaféer på några minuters promenadavstånd.Pris: 2 150 000 kronor utgångspris.Foto: Fastighetsbyrån

 

BARCELONA. Tvårumslägenhet på 69 kvadratmeter.Byggår: 2017.Avstånd till havet: Metron i närheten tar dig till stranden på 10 minuter. Övrigt: Två balkonger åt varsitt väderstreck, samt en privat takterrass på 33 kvadratmeter.Pris: 3 600 000 kronor.Foto: Fastighetsbyrån

 

FUENGIROLA. Tvårumslägenhet på 91 kvadratmeter.Byggår: 1989.Avstånd till havet: 50 meter.Övrigt: Renoverad tvårumslägenhet. Nära till Palomaparken och 15 minuter till Malaga flygplats.Pris: 1 800 000 kronor.Foto: Fastighetsbyrån

 

GRAN CANARIA. Enrumslägenhet på 29 kvadratmeter.Byggår: 1972.Avstånd till havet: 570 meter.Övrigt: Belägen mitt i Playa del Inglés. Rymmer kök, vardagsrum, sovalkov och badrum.Pris: 1 800 000 kronor.

 

MALAGA. Tvårumslägenhet på 47 kvadratmeter.Byggår: 2010.Avstånd till havet: 570 meter.Övrigt: Belägen mitt i Playa del Inglés. Rymmer kök, vardagsrum, sovalkov och badrum.Pris: 1 800 000 kronor.Foto: Fastighetsbyrån

 

MURCIA. Trerumslägenhet på 65 kvadratmeter.Byggår: 2007.Avstånd till havet: Cirka 20 kilometer.Övrigt: Närhet till flertalet golfbanor. Balkong med utsikt över poolområdet.Pris: 490 000 kronor.Foto: Fastighetsbyrån

(Murcia)

NERJA. Radhus med tre rum, totalt 84 kvadratmeter.Avstånd till havet: 500 meter.Övrigt: Byhus i centrala Nerja. 700 meters avstånd till den berömda Europabalkongen.Pris: 1 850 500 kronor.Foto: Fastighetsbyrån

 

PALMA. Trerumslägenhett på 67 kvadratmeter.Byggår: 1939.Avstånd till havet: 1 580 meter.Övrigt: Nyrenoverad takvåning i centrala Palma. Öppen planlösning och gemensam takterrass.Pris: 2 950 000 kronor.

 

TORREVIEJA. Tvårumslägenhet på 52 kvadratmeter.Byggår: 2018.Avstånd till havet: 350 meter.Övrigt: Mark- eller överplansbungalow med trädgård eller balkong och takterrass. Närhet till ett flertal strandbarer.Pris: Från 1 399 000 kronor.Foto: Fastighetsbyrån
Annons: