Rekordmånga sålde sina bostäder under februari

Publicerad

Prisraset på bostäder planade ut i februari.

Samtidigt ökade antalet bostadsaffärer med 13 procent jämfört med året innan.

Det visar nya mätningar från Svensk Mäklarstatistik.

– Folk ville hinna före amorteringskravet, säger bostadsanalytikern Per-Arne Sandegren.

Februari månad innebar stora stora volymer och oförändrade priser efter att amorteringskravet fått både köpare och säljare på fötter.

Stockholm visar till och med en uppgång jämfört med månaden före, både i länet och i staden, även om årstakten fortsatt visar ett kraftigt minus:

 

I centrala Malmö noteras nedgång på minus en procent. Årstakten för Stor-Malmö är fortsatt på plus, fyra procent.

Göteborgs årstakt står oförändrat mot januari med minus en procent för såväl storstaden som de centrala delarna.

Att marknaden totalt sett varit omfattande i februari är tydligt. 1 mars infördes det nya amorteringskravet, och utbudssiffror som Dina pengar publicerade på tisdagen visar att volymen sjunkit kraftigt i slutet av februari och början av mars.

Antalet bostadsaffärer ökade med 13 procent i februari 2018 jämfört med samma månad i fjol: Villorna ökade med 19 procent och bostadsrätterna med 11 procent.

– Amorteringskravet är en bidragande orsak, vi såg en liknande volymökning innan det förra amorteringskravet infördes sommaren 2016. Folk har helt enkelt velat genomföra sina köp innan införandet, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

 

LÄS OCKSÅ: Bostadsmarknaden dyker efter amorteringskravet 

Villamarknaden neråt

I Sverige är det genomsnittliga villapriset fem procent lägre än för ett år sedan.

Malmö har dock fortsatt positiv årstakt medan de andra två storstadsområden har negativ årstakt.

– En svensk genomsnittsvilla kostade 3.264.000 kronor under februari säger Per-Arne Sandegren.

Att priserna inte faller som i höstas har fått många att tro på stigande bostadspriser igen, efter en tid präglad av osäkerhet, vilket bland annat framgått av SEB:s senaste boprisindikator. 

– De senaste månadernas kraftiga nedgång i hushållens boprisförväntningar har avstannat och för första gången sedan november 2017 är Boprisindikatorn nu positiv, säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen