Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Rekordmånga osålda lägenheter i Stockholm

Stockholm dränks av lediga bostadsrätter.

På en trög marknad har det aldrig funnit fler tillgängliga objekt än nu.

Det visar färsk statistik från Hemnet som Dina Pengar tagit del av.

I Stockholms län fanns det i oktober 9 656 lediga bostadsrätter.

Det är fler än under någon månad av bostadssajten Hemnets statistik, som sträcker sig bakåt till januari 2014.

Kurvan har pekat brant uppåt sedan i somras.

Källa: HEMNET

 

Samtidigt minskar utbudet av småhus i länet (ner med några hundra objekt till runt 2 000 villor på marknaden i oktober), vilket visar på en försiktighet bland småhusägare att sälja och flytta till lägenhet under rådande marknad.

LÄS MER: FI vägrar backa om nya amorteringskravet

För dyra nybyggen

En stor del av ökningen av bostäder till salu beror på att allt fler nybyggda lägenheter finns på marknaden. Dels för att det byggs mer i dag, men också för att det blivit tuffare för säljarna att fånga kundernas intresse.

– För ett par år sedan ringde en byggherre till oss för att be oss ta bort deras banner på sajten eftersom köptrycket var för stort. Så är det knappast i dag, säger Staffan Tell, pressansvarig på Hemnet.

LÄS MER: ”Chickenrace mellan köpare och säljare”

Stockholm pekar ut riktningen

Oron för nya amorteringskrav samt att bostadsmarknaden nått en platå är andra orsaker till att det går trögt på lägenhetsmarknaden.

Det är i Stockholm priserna ligger och högst. Ofta är det pristrender i huvudstaden som pekar ut riktningen för övriga landet.

Många av lägenheterna som ligger ute är stora, lyxiga och dyra.

– Generellt har man byggt för en kapitalstark målgrupp. Det är skillnad på behov–efterfrågan och möjlighet–efterfråga, säger Staffan Tell.

LÄS MER: Priserna på bostadsrätter går ner i Stockholm

Färre budgivare –och färre bud

Under hösten har flera tydliga tecken på att bostadsmarknaden i Stockholm bromsat in – och i vissa fall tvärnitat.

Antal bud och budgivningar är på den lägsta nivån sedan 2013 i Stockholm. Genomsnittet för resten av landet pekar i samma riktning:

Färre bud per såld bostad.

Färre budgivare som konkurrerar om objekten.

Fler bostäder säljs under utgångspriset.

LÄS MER: Därför dyker försäljningen av villor

Försäljningen stoppades tvärt

Om Stockholms bostadsmarknad varit en indikator för övriga landet finns det fler signaler som kan oroa aktörer i branschen.

Senaste månaden har Dina Pengar skrivit om tre uppmärksammade bostadsprojekt i Stockholmsregionen.

Fastighetsjätten Wallenstam skulle bygga och sälja dyra och lyxiga 90 bostäder i Solberga söder om staden. Efter klent intresse omvandlades alla bostäderna till hyresrätter. ”Marknadsläget på bostadsrättsmarknaden i Stockholm är just nu är lite osäkert”, konstaterade bolagets vd Hans Wallenstam och signalerade för att fler projekt kan gå åt samma håll.

Flera av bostäderna Duvboet, ett omtalat bostadsprojekt i Sundbyberg norr om Stockholm, har prisdumpats före inflyttningen. ”Vissa kunder är jätterädda och vill bara sälja och få tillbaka pengarna, medan andra är stabila och kan vänta”, berättade Joakim Alm, vd och storägare i Alm Equities som ligger bakom lägenhetssatsningen.

Lyxbyggaren Oscar Properties vinstvarnade nyligen och meddelade att man samtidigt avvaktar med nya projekt. Sedan dess har Oscar Properties, som ligger bakom prestigeprojektet ”79 & Park” på Gärdet i Stockholm, aktie fallit.

LÄS MER: JM:s efterfrågan minskar – säljer färre bostäder

Färre villor – fler bostadsrätter

Det vikande utbudet av villor i regionerna hänger ihop med det ökade utbudet av bostadsrätter.

– Många villaägare väljer att bo kvar, trots att de egentligen önskar ett annat boende för det skede i livet de befinner sig i, säger Johan Bäckström, fastighetsanalytiker på Lantmäteriet.

LÄS MER: Rekordmånga mäklare anmäls av sina kunder

Annons: