Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rekordmånga bostäder säljs nu före visningen

Foto: MIKAEL SJÖBERG

I takt med att bostadsmarknaden repat sig har andelen bostäder som säljs före visning ökat.

Det visar statistik från Hemnet som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

I Stockholms innerstad säljs rekordmånga bostadsrätter inom en vecka från annonsering på bostadssajten Hemnet, alltså normalt före visning hunnit hållas.

– I Stockholms innerstad är det rekordmånga bostäder som säljs den första veckan, vilket i de flesta fall är före visning. Vi tänker oss att detta beror på att köparna ser att många bostäder drar i väg och att de därför försöker få till ett snabbt avslut, säger Hemnets analytiker Erik Holmberg.

Andelen bostadsrätter som säljs inom en vecka från publicering på Hemnet, vilket i normalfallet är före visning, har ökat trendmässigt på senare tid, om än med stora säsongsvariationer. Särskilt stark är trenden i Stockholms innerstad, där närmare 9 procent av alla bostadsrätter i februari såldes inom en vecka, vilket är den hösta andelen så långt tillbaka som det finns jämförbar statistik.

Säljaren bör vänta

Enligt Hemnets bedömning är det köparna som drivit på den utvecklingen, när de försöker få till en snabb affär utan budgivning för att få ett bättre pris. Det verkar också som att denna strategi kan lyckas. Budpremien, skillnad mellan utgångspris och slutpris, är som högst 11 dagar efter publicering, då det normalt hunnits med visning och sedan budgivning.

– Det är rimligt att tänka sig att en köpare som lägger ett snabbt bud gör det för att man tror att det kommer att vara mer förmånligt för en själv än att vänta på budgivning. Det optimala för säljaren är dock generellt att vänta in en budgivning, särskilt i en marknad som nu när priserna går upp, säger Erik Holmberg.

Budpremien för bostadsrätter som läggs ut på Hemnet successivt stiger till en topp dag 11 för att sedan sjunka igen och vara nere vid noll efter några veckor.

– Har det inte kommit i gång någon budgivning efter 2–3 veckor har säljaren troligen haft ett för högt pris, i alla fall på de hetare marknaderna, säger Erik Holmberg.