Bostadssajten Hemnet har noterat en extrem ökning av antalet lägenheter där säljarna tvingats sänka priset.Bostadssajten Hemnet har noterat en extrem ökning av antalet lägenheter där säljarna tvingats sänka priset.
Bostadssajten Hemnet har noterat en extrem ökning av antalet lägenheter där säljarna tvingats sänka priset.
Det tar inte bara längre tid att sälja sin bostad. Säljarna tvingas ofta rea ut sin gamla bostad Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅNDet tar inte bara längre tid att sälja sin bostad. Säljarna tvingas ofta rea ut sin gamla bostad Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Det tar inte bara längre tid att sälja sin bostad. Säljarna tvingas ofta rea ut sin gamla bostad Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Det här skrytbygget på Östermalm i Stockholm har osålda lägenheter. För bostadsutvecklaren Oscar Properties är lägenhetskomplexet ett prestigebygge. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBLDet här skrytbygget på Östermalm i Stockholm har osålda lägenheter. För bostadsutvecklaren Oscar Properties är lägenhetskomplexet ett prestigebygge. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Det här skrytbygget på Östermalm i Stockholm har osålda lägenheter. För bostadsutvecklaren Oscar Properties är lägenhetskomplexet ett prestigebygge. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Rea på bostadsrätter – säljare tvingas sänka priset

Publicerad
Uppdaterad

Reatrycket på bostadsrätter fortsätter. 

Antalet prissänkta lägenheter på Hemnet var i november flera hundra procent högre än en för ett år sedan, rapporterar nyhetsbyrån Direkt.

Hårdast är det i Stockholm.

Det tar inte bara längre tid att sälja sin lägenhet. Säljarna, som blivit bortskämda med värdeökningarna och kunnat se hur grannen fått saftigt betalt vid försäljning, tvingas nu ofta sänka priset för att kunna bli kvitt sin bostad och gå vidare.

Antalet sänkningar av priset har ökat rejält på Hemnet.

 

LÄS OCKSÅ: Chocksänkta priser på lägenheter 

 

För bostadsrätter handlar det om en uppgång om 258 procent från november 2016 och specifikt för Stockholm om 476 procents ökning. Jämfört med i oktober är det färre prissänkningar, vilket är i linje med säsongsmönstret.

Prissänkningarna har tilltagit på Hemnet

– Det är tydligt att antalet prissänkningar har ökat efter sommaren och det är en verklighet som bostadsmäklare också beskriver. Köpare och säljare har svårare att hitta en gemensam prisnivå. Köparna ställer om förväntningarna direkt, medan säljarna håller kvar vid vad grannen fick tidigare. Så har det sett ut tidigare när det varit tröga perioder, men sedan hittar man en ny nivå och det tuffar på igen", säger Staffan Tell, pressansvarig vid Hemnet, till nyhetsbyrån Direkt.

 

LÄS OCKSÅ: Det svämmar över med lägenheter till salu 

 

Han tillägger att frågetecknet just nu på bostadsmarknaden är det större utbudet, där främst utbudet av bostadsrätter är mycket högre än tidigare.

– Vi kan förvänta oss att det kommer ut många nybyggda bostäder på marknaden även under nästa år. Antalet påbörjade bostäder är i dag tre gånger så högt som för fem år sedan", säger Staffan Tell till nyhetsbyrån.

EXPRESSE/Nyhetsbyrån DIREKT

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen