Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Rea på bostadsrätter – säljare tvingas sänka priset

Bostadssajten Hemnet har noterat en extrem ökning av antalet lägenheter där säljarna tvingats sänka priset.
Det tar inte bara längre tid att sälja sin bostad. Säljarna tvingas ofta rea ut sin gamla bostad Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Det här skrytbygget på Östermalm i Stockholm har osålda lägenheter. För bostadsutvecklaren Oscar Properties är lägenhetskomplexet ett prestigebygge. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Reatrycket på bostadsrätter fortsätter. 

Antalet prissänkta lägenheter på Hemnet var i november flera hundra procent högre än en för ett år sedan, rapporterar nyhetsbyrån Direkt.

Hårdast är det i Stockholm.

Det tar inte bara längre tid att sälja sin lägenhet. Säljarna, som blivit bortskämda med värdeökningarna och kunnat se hur grannen fått saftigt betalt vid försäljning, tvingas nu ofta sänka priset för att kunna bli kvitt sin bostad och gå vidare.

Antalet sänkningar av priset har ökat rejält på Hemnet.

 

LÄS OCKSÅ: Chocksänkta priser på lägenheter 

 

För bostadsrätter handlar det om en uppgång om 258 procent från november 2016 och specifikt för Stockholm om 476 procents ökning. Jämfört med i oktober är det färre prissänkningar, vilket är i linje med säsongsmönstret.

Prissänkningarna har tilltagit på Hemnet

– Det är tydligt att antalet prissänkningar har ökat efter sommaren och det är en verklighet som bostadsmäklare också beskriver. Köpare och säljare har svårare att hitta en gemensam prisnivå. Köparna ställer om förväntningarna direkt, medan säljarna håller kvar vid vad grannen fick tidigare. Så har det sett ut tidigare när det varit tröga perioder, men sedan hittar man en ny nivå och det tuffar på igen", säger Staffan Tell, pressansvarig vid Hemnet, till nyhetsbyrån Direkt.

 

LÄS OCKSÅ: Det svämmar över med lägenheter till salu 

 

Han tillägger att frågetecknet just nu på bostadsmarknaden är det större utbudet, där främst utbudet av bostadsrätter är mycket högre än tidigare.

– Vi kan förvänta oss att det kommer ut många nybyggda bostäder på marknaden även under nästa år. Antalet påbörjade bostäder är i dag tre gånger så högt som för fem år sedan", säger Staffan Tell till nyhetsbyrån.

EXPRESSE/Nyhetsbyrån DIREKT

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!