Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gör så här med dina bolån när räntorna skruvas upp

Sparekonomen Frida Bratt vid Nordnet rekommenderar bolånetagare att inte binda sina lån.Foto: NORDNET

Sedan Riksbanken höjde reporäntan till noll procent har flera storbanker skruvat upp räntan på sina bolån. Fler kan följa.

Sett över ett år handlar det om tre miljarder kronor i ökade kostnader får svenska bolåntagare.

Så här ska du göra när banken höjer räntan, enligt sparekonomen Frida Bratt vid Nordnet.

– Det krävdes att en bank vågade vara först, så följde många efter, säger hon.

Flera av storbankerna har höjt räntan på bolånen med ett antal punkter. Swedbank höjde den 3 januari med fyra punkter till 2,29 procent för lån med tre månaders bindningstid.

Handelsbanken höjde i slutet av december 2019 och även Nordea har höjt. SEB har ännu inte höjt räntan på bolån efter Riksbankens justering. Däremot höjde man med fem punkter den 17 december och tar i dag 2,40 procent i ränta för ett lån med tre månaders bindningstid.

Danske bank och SBAB hör till dem som sagt att de inte ska höja.

Högre upplåningskostnader är motiveringen när bankerna höjer, och det stämmer att räntorna stigit inför Riksbankens väntade höjning. 

– Men samtidigt får bankerna lägre kostnader för inlåningen - kostnader som generellt tagits ut delvis som påslag på bolåneräntan. Därför borde bankerna inte behöva höja 25 punkter för att kompensera sig. Ändå var det bara en fråga om vilken bank som skulle våga vara först ut att göra det, säger sparekonomen Frida Bratt.

Tipsen: Så ska du göra nu

Här är Frida Bratts checklista för hur du ska agera när banken vill ha mer betalt för dina bolån.

1. Fråga! Ring banken direkt och fråga varför räntan höjts. Svaret kommer handla om ökade kostnader. Då kan du säga att nollränta ju är en lättnad för banken på inlåningen och behovet av påslag på bolåneräntan borde vara lägre. 

2. Byt! Kolla vilken som är den bästa räntan banken kan ge just nu och var ärlig med att du är redo att flytta om den inte är tillräcklig. En del aktörer, som vill plocka marknadsandelar, har inte höjt räntan. 

3. Förhandla! Tänk efter om något förbättrat din förhandlingsposition. Har du fått högre lön? Kan du flytta ett mindre lån och på så sätt bli en mer lönsam kund? 

4. Behåll! Bind inte bolånet. Räntorna ser ut att vara låga de närmaste åren och binder du minskar du din förhandlingsposition.

5. Agera! Håll i stället räntan rörlig för att kunna utnyttja den något förbättrade konkurrensen på bolånemarknaden. Som sagt, det finns flera aktörer som vill fortsätta plocka marknadsandelar. 

6. Ställ krav! Hör runt med flera banker vad de erbjuder och ställ dem mot varandra. Var som sagt tydlig mot din nuvarande bank att du är beredd att byta om de inte kan matcha konkurrenternas erbjudanden.

7.  Var noggrann! Lova inte bort ditt pensionskapital för att få en några punkters lägre ränta. Flytta endast om villkoren är minst lika bra eller bättre hos den nya banken.

8. Planera! Om du erbjuds rabatt, fråga när den går ut och lägg in i kalendern när det är dags för omförhandling.

9. Räkna på det! Glöm inte att se till helheten när du väljer bank. En aktör kan erbjuda lägst bolåneränta, men ha som krav att du har andra tjänster – som ett dyrt kort eller liknande – som gör att du betalar mer varje månad i slutändan.

10. Spara! Låga räntor, som vi fortfarande har trots höjningarna, ger oss mer i plånboken. Lägg en del pengarna på att fylla på bufferten och amortera på lånet. Det gör dig mindre känslig om räntorna om några år stiger eller om bostadspriserna faller.

TV: Unga förväntar sig lägre räntor

Annons: