Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Räntefesten över – så rustar de för höjningar

Ylva Yngveson, oberoende privatekonom.Foto: Privat
Stefan Ingves.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

SEB och SBAB avbryter eller ändrar sina lågräntekampanjer. Fler storbanker kan följa efter.

Orsaken är Riksbankens hot/löfte om höjd reporänta vid årsskiftet.

– Bankerna följer ofta varandra, men samtidigt finns en hård konkurrens och som bolånetagare behöver man inte ha bråttom att binda sina räntor, säger Ylva Yngveson, oberoende privatekonomisk analytiker.

Riksbankens chef Stefan Ingves lämnade i den senaste penningpolitiska rapporten beskedet att man ”mest sannolikt” höjer räntan i december. Frågan dagens minus 0,25 upp till noll procent.

Fler banker tar nu höjd för den räntejusteringen. Statliga SBAB meddelade på tisdagen att man höjer sina bolåneräntor med lång bindningstid.

SEB avbröt sin räntekampanj

Nivåerna höjs med 0,15 och 0,25 procentenheter på lånen med 1-10 års bindningstid, medan räntenivån för lån med tre månaders bindningstid lämnas oförändrad.

Samma besked kommer från konkurrenten SEB. Där lanserade man i oktober en räntekampanj där långa bindningstider var billigare än tremånadersränta.

Men den kampanjen har nu avbrutits trots att den skulle pågå till 15 november.

Riksbankchef Stefan Ingves har sagt att reporäntan ”sannolikt” höjs i december.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

– Våra upplåningskostnader har ökat och av den anledningen har vi inte kunnat fortsätta med den nivån på boräntan, säger Laurence Westerlund, pressansvarig vid SEB. Han tillägger:

– Preliminärt skulle kampanjen fortsatt till 15 november men vi skrev redan från början att den kunde avslutas tidigare om marknadsförhållandena förändrades, vilket de gjorde.

Hos Nordea har man inte ändrat räntan sedan den 7 oktober. I dagsläget är räntan på ett bolån som bundits i fyra år (1,89 procent) lägre än ett lån med tre månaders bindningstid.

– Vad gäller alla eventuella förändringar kommunicerar vi först när beslut har tagits, säger Mikaela Östman, senior kommunikatör på Nordea.

”Fortsatt låga räntor framöver”

Ylva Yngveson, oberoende privatekonomisk analytiker, menar att ränteläget är svårbedömt nu. Ska andra storbanker höja räntorna?

– Jag tror konkurrensen om kunderna kommer att vara rätt tydlig, då man kan vilja pressa till sig större marknadsandel. Samtidigt följer man varandra och om någon höjer kan det ses som att det finns en acceptans för högre räntor, säger Yngveson.

Riksbanken har sagt att även om man höjer reporäntan till noll så ligger påföljande höjningar långt fram i tiden.

Det betyder fortsatt låga räntor framöver.

– Även om det inte bara är reporäntan som styr nivån på boräntorna kan man som bolånetagare fråga sig om det är så bråttom att binda räntorna, kommenterar Ylva Yngveson.

”Det ser förfärligt ut för bankerna”

Annons: