Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Professor: ”Bopriserna bör falla med 50 procent”

Enligt fastighetsprofessorn Hans Lind bör de "absurt höga" priserna falla med 50 procent.
Priserna är så höga att en vanlig familj inte har råd att köpa bostad i storstadsområdenas förorter. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Bostadsmarknaden är minst sagt orolig och Statistiska centralbyråns kvartalssiffror visar att småhuspriserna fortsätter nedåt i storstäderna.

Men enligt fastighetsprofessorn Hans Lind bör priserna falla ännu mer.

– Den kalkylen jag gjort pekar på att priserna bör falla med femtio procent ungefär, säger han till SVT.

Under fredagen släppte SCB sin senaste småhusbarometer som rör statistik på sålda småhus under de senaste tre månaderna, från december till och med februari. Utslaget i riket har priserna för varit oförändrade och det genomsnittliga priset för ett småhus för permanentboende var under perioden 3,1 miljoner kronor. 

Däremot finns stora regionala skillnader. På Gotland ökade priserna med hela nio procent, i Västmanland sjönk de i stället med sex procent. I storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö sjönk priserna med mellan 1 och 2 procent.  

Men enligt den meriterade fastighetsprofessorn Hans Lind på KTH lär priserna falla ännu mer.

– Den kalkylen jag gjort pekar på att priserna bör falla med femtio procent ungefär. Om de hittills fallit tio procent bör de falla fyrtio till för att hamna på en rimlig nivå, säger han.

Hans Lind, professor på KTH. Foto: ANNA SIMONSSON / ANNA SIMONSSON

”Priserna är absurt höga”

Hans Lind har jämfört den historiska utvecklingen av bland annat inkomster, BNP och räntor med boprisutvecklingen. En kurva avviker kraftigt från de andra:

– Priserna på svenska bostäder har i princip femdubblats sista tjugo åren. När jag tittar på priser så tittar jag också på underliggande kostnader. Utifrån det så är dagens priser absurt höga, säger han.

Professorn anser att ett rimligt rikmärke för bostadspriserna borde vara att en familj med normalinkomst skulle kunna köpa ett radhus i en storstadsförort. Men det är nästan omöjligt i dag.

Bostadspriserna skulle kunna sjunka enligt professorn, om kommunerna utanför storstäderna i större omfattning gjorde om skogs- och åkermark till bostadsmark. 

Dyrt. I dag har inte en vanlig familj råd att köpa ett radhus i storstadsområdet. Professor Hans Lind anser att regeringen borde arbeta för att plana ut bostadspriserna. Foto: MATTIAS BARDÅ / EXP

Regeringen måste ta ansvar

Hans Lind anser att regeringen borde ta ett större ansvar för att se till att bostadspriserna planar ut över tid.

– Man bör planmässigt få ned bostadspriserna i vettig takt. Men historiskt har det aldrig sett ut så. Historiskt har det kommit en krasch genom att det har hänt något helt överraskande som till exempel en lågkonjunktur, säger Hans Lind.

 

LÄS ÄVEN: Nya siffror: Småhuspriserna ligger still på samma nivåer

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!