Enligt fastighetsprofessorn Hans Lind bör de "absurt höga" priserna falla med 50 procent.Enligt fastighetsprofessorn Hans Lind bör de "absurt höga" priserna falla med 50 procent.
Enligt fastighetsprofessorn Hans Lind bör de "absurt höga" priserna falla med 50 procent.
Priserna är så höga att en vanlig familj inte har råd att köpa bostad i storstadsområdenas förorter. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅNPriserna är så höga att en vanlig familj inte har råd att köpa bostad i storstadsområdenas förorter. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Priserna är så höga att en vanlig familj inte har råd att köpa bostad i storstadsområdenas förorter. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Professor: ”Bopriserna bör falla med 50 procent”

Publicerad

Bostadsmarknaden är minst sagt orolig och Statistiska centralbyråns kvartalssiffror visar att småhuspriserna fortsätter nedåt i storstäderna.

Men enligt fastighetsprofessorn Hans Lind bör priserna falla ännu mer.

– Den kalkylen jag gjort pekar på att priserna bör falla med femtio procent ungefär, säger han till SVT.

Under fredagen släppte SCB sin senaste småhusbarometer som rör statistik på sålda småhus under de senaste tre månaderna, från december till och med februari. Utslaget i riket har priserna för varit oförändrade och det genomsnittliga priset för ett småhus för permanentboende var under perioden 3,1 miljoner kronor. 

Däremot finns stora regionala skillnader. På Gotland ökade priserna med hela nio procent, i Västmanland sjönk de i stället med sex procent. I storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö sjönk priserna med mellan 1 och 2 procent.  

Men enligt den meriterade fastighetsprofessorn Hans Lind på KTH lär priserna falla ännu mer.

– Den kalkylen jag gjort pekar på att priserna bör falla med femtio procent ungefär. Om de hittills fallit tio procent bör de falla fyrtio till för att hamna på en rimlig nivå, säger han.

Hans Lind, professor på KTH.Foto: ANNA SIMONSSON / ANNA SIMONSSON

”Priserna är absurt höga”

Hans Lind har jämfört den historiska utvecklingen av bland annat inkomster, BNP och räntor med boprisutvecklingen. En kurva avviker kraftigt från de andra:

– Priserna på svenska bostäder har i princip femdubblats sista tjugo åren. När jag tittar på priser så tittar jag också på underliggande kostnader. Utifrån det så är dagens priser absurt höga, säger han.

Professorn anser att ett rimligt rikmärke för bostadspriserna borde vara att en familj med normalinkomst skulle kunna köpa ett radhus i en storstadsförort. Men det är nästan omöjligt i dag.

Bostadspriserna skulle kunna sjunka enligt professorn, om kommunerna utanför storstäderna i större omfattning gjorde om skogs- och åkermark till bostadsmark. 

Dyrt. I dag har inte en vanlig familj råd att köpa ett radhus i storstadsområdet. Professor Hans Lind anser att regeringen borde arbeta för att plana ut bostadspriserna.Foto: MATTIAS BARDÅ / EXP

Regeringen måste ta ansvar

Hans Lind anser att regeringen borde ta ett större ansvar för att se till att bostadspriserna planar ut över tid.

– Man bör planmässigt få ned bostadspriserna i vettig takt. Men historiskt har det aldrig sett ut så. Historiskt har det kommit en krasch genom att det har hänt något helt överraskande som till exempel en lågkonjunktur, säger Hans Lind.

 

LÄS ÄVEN: Nya siffror: Småhuspriserna ligger still på samma nivåer

Relaterade ämnen
Karin Selåker Hangasmaa
Karin Selåker Hangasmaa

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen