Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Prisrallyt på bostäder fortsätter efter semestern

Suget efter fritidshus fortsätter att öka.
Foto: Jessica Gow/TT / Jessica Gow
Visningarna på bostadsrätter och villor har varit rekordmånga under sommaren.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det är fortsatt prisuppgång på bostadsmarknaden den senaste månaden.

Bostadsrätter och villor ökade med två procent.

Intresset för fritidshus är fortsatt stort och priserna har stigit med nio procent på årsbasis, enligt Svensk mäklarstatistik.

Priserna fortsätter att ticka på uppåt och intresset för att köpa ny bostad har varit rekordstort under sommaren.

Efter en prisnedgång i våras kring coronautbrottet har det mesta pekat uppåt.

– Det är plussiffror överallt efter en ovanlig sommar med många försäljningar, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk mäklarstatistik.

Den senaste månaden ökade priserna på bostadsrätter i både Stor-Stockholm och Stor-Göteborg med två procent, och i Stor-Malmö med tre procent.

Priserna på bostadsrätter ökade mest i Malmöområdet i augusti.
Foto: Svensk mäklarstatistik

På villor ökade i augusti priserna i Stor-Stockholm och Stor-Göteborg med två procent, medan de var oförändrade i Stor-Malmö.

– Årstakterna för villor ligger mellan sju och och åtta procent vilket är genomgående högre nivåer än på bostadsrätterna, säger Per-Arne Sandegren.

Medelpriset på en villa i landet är nu 3,4 miljoner kronor,
Foto: Svensk mäklarstatistik

En effekt av coronapandemin är att intresset för fritidshus ökat stort under våren och sommaren. Hittills i år har det sålts 4 700 fritidshus, vilket är 13 procent mer än förra året. Prisökningen på fritidshus är nio procent på årsbasis.

– Redan innan pandemin såg vi ett ökat intresse för fritidshus, mycket kopplat till flygskam och klimathotet. Ett hus eller en lägenhet i Spanien och Thailand känns inte längre lika lockande.

– Vi bedömer att efterfrågan på fritidshus i Sverige kommer att vara ovanligt hög i höst, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, i en kommentar till statistiken.


Därför vill fler ha klimatsmart bostad

Annons: