Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Prisfall att vänta på bostadsmarknaden

Nu väntar visningshelger på villor och lägenheter.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Priserna på bostäder sköt i höjden i februari.
Foto: HENRIK ISAKSSON/TT / HENRIK ISAKSSON TT NYHETSBYRÅN
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL / MEDIABILD /IBL IBL BILDBYRÅ
Claudia Wörmann, boendeekonom på Sbab.
Foto: (c)Klemner Studio / (c)Klemner Studio

Priserna på bostadsrätter och villor har stigit hittills i år.

Men den allmänna oron över coronaviruset och det kraftiga fallet på börsen hotar att sätta bostadsmarknaden under press.

– Oron spiller över på bostadsmarknaden genom en viss avvaktan, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

Priserna på både bostadsrätter och villor steg under februari månad 2020, med två respektive en procent.

Samtidigt rapporterade Hemnet att den genomsnittliga försäljningstiden för både villor och bostadsrätter minskade tydligt i februari.

”Risk att intresset minskar”

Året på bostadsmarknaden har börjat i ett högt tempo. Men på grund av turbulensen på börsen och den allmänna oron över spridningen av nya coronaviruset är det risk att även bostadsmarknaden tar stryk framöver.

Detta bedömer Nordeas chefsekonom Annika Winsth i en intervju med Di. Läget inför kommande visningshelger kan bli pressat när börsen skakar och hushållen försöker hålla i pengar.

– Hushållen är känsliga för sin finansiella förmögenhet och nu är det väldigt slagigt och skakigt. Om börsen fortsätter att falla skulle det förvåna mig ytterst om det var lika mycket intresse på visningarna kommande helg som för en månad sedan, säger Winsth till Di. 

Enligt hennes bedömning talar inte mycket för att bostadspriserna fortsätter upp under rådande omständigheter.

Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, tror att oron spiller över på bostadsmarknaden med en viss avvaktan.

– Det är klart att den som tänkt delfinansiera sitt bostadsköp med pengar från börsinnehav kan få svårare att göra det då värdet på innehavet sjunkit.  Ibland verkar man tro att alla har mycket pengar på börsen, men det finns faktiskt de som inte har det.  Utan som finansierar sitt bostadsköp på annat sätt, säger Wörmann och fortsätter:

 – Jag kan tänka mig att det lär bli fler som vill ha privata visningar då en öppen visning som attraherar mycket människor också innebär en större risk.

”Låga räntor kan hålla uppe priserna”

Per Sangrud, kommunikationsansvarig på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, uppger att man inte sett tecken på nedgång än.

– Vi har inte ännu sett någon påverkan på bostadspriserna som följ av den senaste tidens turbulenta ekonomi. Men om coronaviruset leder till en långvarig dämpning av konjunkturen riskerar vi att få en mer avvaktade bostadsmarknad, där fler får svårare att flytta. Samtidigt kan lägre tillväxt bidra till att hålla kvar räntorna på en låg nivå, vilket skulle hålla uppe bostadspriserna.

Fastighetsförmedlingens mäklare har fått nya förhållningsorder inför visningshelgerna på grund av coronaviruset.

– Under veckan som gått har vi bland annat rekommenderat våra fastighetsmäklare att inte genomföra en visning om säljaren uppvisar sjukdomssymtom, att placera handsprit lättillgängligt under visningen och inte ta i hand med besökare, förklarar Per Sangrud.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner Expressens app – och slå på notiser – för senaste nytt.  


TV: Priserna steg kraftigt

Annons: