Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Priserna på småhus sjönk förra kvartalet

Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Priserna på permanenta småhus sjönk en procent under perioden december till och med februari jämfört med närmast föregående tremånadersperiod, enligt statistik från SCB.

Jämfört med samma period föregående år var priserna oförändrade.

Tidigare i dag presenterade Svensk Mäklarstatstik siffror som visade på oförändrade bostadspriser i riket under februari.

Under den senaste tremånadersperioden har bostadsrättspriserna i riket som helhet, i glidande medelvärde, sjunkit 2 procent jämfört med föregående tremånadersperiod, och villapriserna har sjunkit 1 procent.

De senaste tolv månaderna har bostadsrättspriserna sjunkit 1 procent samtidigt som villapriserna varit oförändrade, enligt Svensk Mäklarstatistik.

För februari innebär månadsförändringen att det viktade medelvärdet för december-februari jämförs med motsvarande viktade medelvärde för november–januari. För tremånadersförändringen görs jämförelsen med september–november.

Erik Olsson noterar att även om visningsbesökarna har sänkt förväntningarna på bostadsprisernas utveckling kraftigt, så uppger deras mäklare att marknaden känts lite starkare den senaste tiden.

– Det är värdefullt eftersom marknadens stabilitet bygger på att det säljs många bostäder så att utbudet inte blir för stort. Vi bedömer att den politiska risken i form av lägre avdragsrätt för räntor är större än risken för att ekonomin bromsar in”, säger Erik Olsson, grundare av Erik Olsson Fastighetsförmedling.

 

Annons: