Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Priserna på bostäder ökar över hela landet

Bostadspriserna ökar och antal försäljningar rusar.

Det visar nya siffror från Svensk mäklarstatistik.

– Antalet försäljningar fortsätter att ligga på höga nivåer, säger Per-Arne Sandegren, analyschef.

Nya siffror från Svensk mäklarstatistik, som publiceras i dag, visar prisuppgångar över hela landet.

På riksnivå ökade bostadsrätterna 2 procent och villapriserna med 1 procent.

Årstakten fortsätter att öka och ligger nu på plus 9 procent för bostadsrätter och 6 procent för villor.

Även antalet sålda bostäder ökar jämfört med för ett år sedan.

– Årstakten är som högst i Storstockholm där den ligger på plus 9 procent, lägst i centrala Göteborg med plus 6 procent, säger Per-Arne Sandegren på Svensk mäklarstatistik.

Bland villor och småhus är ökningarna jämfört med ett år tillbaka störts i Malmöområdet (plus 7 procent) och i Göteborgsområdet (plus 4 procent).

Totalt såldes 9 700 bostadsrätter under februari – runt 1 000 bostäder fler än under samma månad i fjol.

Försäljningar av villor uppgick till 3 900 under februari, en ökning med 300 försäljningar jämfört med februari 2019.

– Totalt en ökning på drygt 10 procent, vilket också gäller om vi jämför januari 2019 mot 2020, säger Per-Arne Sandegren.

Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling:

– En mycket stark efterfrågan på bostäder gör att det nu är säljarnas marknad på många platser, även om utbudet stigit något senaste månaden. Det resulterar i ökad aktivitet i budgivningarna och att allt fler bostadsaffärer görs innan ordinarie visning.

Boprisindikatorn steg

De svenska hushållen tror på en starkare utveckling för bostadspriserna i mars jämfört med vad de gjorde föregående månad.

SEB:s boprisindikator, som visar skillnaden mellan andelen hushåll som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser, steg till 47 i mars jämfört med 45 i februari.

Av de tillfrågade tror 55 procent på stigande priser under det kommande året, jämfört med 53 procent förra månaden, medan 8 procent tror på fallande priser, jämfört med 8 procent föregående månad.

Av de hushåll som har helt eller delvis rörlig ränta på sina lån svarar 4 procent att de har för avsikt att binda räntan inom den kommande tremånadersperioden, jämfört med 6 procent förra månaden.

Hemnet: Snabbare affärer

Den genomsnittliga försäljningstiden för både villor och bostadsrätter minskade tydligt, enligt siffror från Hemnet.

Totalt i riket låg en bostadsrätt i genomsnitt till salu i 17 dagar på Hemnet innan den såldes. Det är den lägsta genomsnittliga försäljningstiden under en månad sedan februari 2017 och 3 dagar kortare än för ett år sedan.

– På många håll är vi nu nere på de försäljningstider som vi hade under de heta åren 2015 och 2016, säger Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet.

Även på villamarknaden går det i dag betydligt snabbare att sälja – i snitt 23 dagar på riksnivå.

Annons: