Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Apple nobbas – planer på jättebutiken skrotas

Så här var det tänkt att Apples butik i Kungsträdgården i Stockholm skulle se ut.

Planerna på en Applebutik i Kungsträdgården i Stockholm stoppas.

Det står klart sedan Alliansen och Miljöpartiet gått samman om att styra Stockholm.

– Kungsträdgården är fel plats, säger Erik Slottner (KD) gruppledare.

Det var på presskonferensen under fredagen om maktskiftet i Stockholms stadshus som Alliansen och Miljöpartiet avslöjade sina planer över hur de ska styra staden under de kommande fyra åren.

Den kontroversiella planen att bygga en Applebutik vid ingången mot Kungsträdgården från Hamngatan kommer att stoppas, meddelade vid presskonferensen.

– Vi skapar en ny entré från Hamngatan. Sedan hoppas jag att vi kan hitta en annan plats för Applebutiken. Det är välkommet om  Apple vill etablera sig i city för att öka citys konkurrenskraft. Men Kungsträdgården är fel plats. Vi ska utveckla Kungsträdgården i stället för att spärra av Kungsträdgården från Hamngatan, säger Erik Slottner, (KD) gruppledare i Stadshuset.

Många sågar den planerade Applebutiken

Länsstyrelsen i Stockholm har tidigare kritiserat planerna i dess nuvarande utformning.

Körsbärsträden i full blom i Kungsträdgården är ett tydligt vårtecken i april.

”Den föreslagna byggnaden har en skala, färgsättning, form och placering som förminskar upplevelsen av parken som helhet. Det, tillsammans med byggnadens funktion och trädfällningar, riskerar att förstärka Hamngatan på bekostnad av parkens funktion i stadsrummet. I praktiken skulle det innebära att Kungsträdgårdens norra del kopplas bort från parken och infogas i Hamngatans affärsstråk”, skrev länsstyrelsen i samrådsyttrandet när man sågade förslaget.

Länsstyrelsen  var en av närmare 1 800 som har yttrat sig över byggplanerna i samrådet till Stockholms stad. De flesta är också negativa.

Apple har, genom en affär med Stockholms handelskammare, förvärvat den aktuella fastigheten med tomträtt vid Kungsträdgården för det planerade butiksbygget. I dag ligger restaurangen TGI Fridays på den plats där Apple hoppades kunna bygga sin flaggbutik i Norden.

Så här skulle den gigantiska Applebutiken ligga vid ingången till Kungsträdgården från Hamngatan. Foto: Foto: Apple/Foster&Partners

Apple köpt marken

Apple betalade 129 miljoner kronor 2015 för att komma åt den eftertraktade tomten.

– Hur i hela fridens namn kunde det gå till att denna privatägda organisation kunde få mandat att sälja en för det centrala Stockholm så viktig allmän plats till världens största och mest kommersiella företag? undrade författaren Claes Britton nyligen på DN Debatt nyligen.  

Vad Apple ska göra med en mark som företaget nu inte ser att kunna bygga sin önskebutik på är oklart.

 

Annons: