Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Planen: Nya och skärpta villkor för bostadsköpare

Finansminister Magdalena Andersson, S. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
OECDs generalsekreterare Angel Gurria och finansminister Magdalena Andersson. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

OECD varnar för att en bostadskollaps hotar svensk ekonomi.

Nu flaggar finansminister Magdalena Andersson, S, för att regeringen kommer skärpa villkoren för bostadsköpare.

– I skattereformen är hushållens skuldsättning en sak som vi ska titta på, säger hon.

När industriländernas ekonomiska samarbetsorganisation OECD kom med sin landrapport för Sverige under fredagen hyllades den starka ekonomin och statsfinanserna.

Men samtidigt varnade organisationen för läget på bostadsmarknaden och att de höga bostadspriserna kan leda till en framtida bostadskris.

Organisationen föreslår bland annat höjd fastighetsskatt i linje med bostädernas aktuella värden, att ränteavdragen fasas ut och att hyresmarknaden blir friare för att komma till rätta med situationen.

Andersson: Skattesystem driver mot skuldsättning

Regeringen är dock inte intresserad av att införa marknadshyror på bostäder.

– De tycker att vi ska avreglera hela hyresmarknaden, men det är inte regeringens bedömning utan alla som bor i en hyresrätt ska kunna vara trygga med att hyran inte kan höjas hursomhelst, säger Magdalena Andersson.

Däremot överväger regeringen att ytterligare skärpa villkoren för bostadsköpare, för att på så vis minska hushållens skuldsättning.

– I skattereformen är hushållens skuldsättning en sak som vi ska titta på. Vi har ett skattesystem som just nu driver mot skuldsättning, där skuldsättning är skattemässigt gynnat, säger Magdalena Andersson.

Det var i mars förra året som det nya amorteringskravet infördes, vilket innebär att bolånetagare med ett bolån som är mer än 4,5 gånger så stort som sin årliga bruttoinkomst behöver amortera ytterligare en procent på bolånet per år.

Mer resurser till utsatta skolor

Förutom risken för en bostadskollaps påtalade OECD också risken för ökade klyftor i samhället och ojämlikheten i skolan. Skolor med stora utmaningar kommer därför att få ytterligare riktade resurser.

– De nya resurser som kommer behöver riktas mot de skolor som behöver allra mest stöttning. Det ligger i allas vårt intresse att barnen kommer ut från skolan med de kunskaper som är nödvändiga för att klara sig på svensk arbetsmarknad. Att kunna läsa och räkna är två av dem, säger Magdalena Andersson.

Annons: