Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Persson: ”Ta bort ränteavdragen nu”

Göran Persson: ”Ska vi ta bort ränteavdragen någon gång är det nu.”Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Göran Persson intervjuas av Expressens Niklas Svensson i ”Bara Politik”.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Göran Persson: ”Fiaskot i bostadspolitiken kan komma att kosta aktörerna mycket.”Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Skärpta amorteringskrav drabbar de yngre, medan ränteavdragen gynnar de äldre. 

Därför gör regeringen fel, enligt tidigare statsministern Göran Persson.  

– Ska vi ta bort ränteavdragen någon gång så är det nu, när räntan är noll, säger han med tydlig passning till finansminister Magdalena Andersson. 

Göran Persson skräder inte orden när han talar om risken för en krasch på bostadsmarknaden. 

– Vi är i ett sårbart läge. Med räntor som är i praktiken noll eller någon procent så blir priset plötsligt något som blir hanterligt för en bostad även om det är väldigt högt, så länge bankerna lånar ut, säger den tidigare statsministern, som medverkar i Expressens politikmagasin "Bara Politik" i morgon kväll. 

Samtidigt menar han att det inte har byggts bostäder för de som saknar bostad – utan enbart för de med mycket pengar.

"Påkostade lägenheter hittar inga köpare"

– Det gör att vi snart får se att väldigt många av de påkostade lägenheter som har byggts, inte minst här i Stockholmsområdet, inte kommer att hitta sina köpare. Ändå är det hundra tusentals människor som saknar bostad. 

– Det fiaskot för bostadspolitiken och för bostadsbyggandet, det kan komma att kosta de som är aktörer i sektorn väldigt mycket.

Samtidigt är han tydlig med att regeringen måste ta bort ränteavdragen. 

– När räntorna nästa gång går uppåt så ska det inte transportera in sig i statsfinanserna som stora underskott därför att vi har ränteavdrag som dras mot skatterna. Det bör vi nu stoppa, säger han, och fortsätter: 

– Ska vi ta bort det någon gång så är det nu, när räntan är noll.

 

Tidigare statsministern Göran Persson är kritisk till regeringens bostadspolitik. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

LÄS MER: Göran Persson om Donald Trump: "Sämre än väntat"

 

Göran Persson kritisk till regeringen

Göran Persson är upprörd över att regeringen i stället tycks prioritera skärpta amorteringskrav.  

– Det betyder ju enkelt uttryck att människor som har väldigt små ekonomiska omständigheter, de kommer att få väldigt svårt att skaffa sig en bostad. De som inte har föräldrar som kan ställa upp med 300 000, 400 000 eller 500 000 kronor i kontantinsats, de kommer inte att få de här lånen. De fattigaste ungdomarna drabbar man med amorteringskravet. De bäst ställda äldre, de gynnar man med ränteavdraget. Den politiken är inte hållbar. 

 

LÄS MER: Göran Persson erkänner: "Behandlade kvinnor orättvist"

 

Hela intervjun med Göran Persson visas i "Bara Politik" i Expressen TV klockan 19.00 på onsdagskvällen – och i ComHem, kanalplats 43. 

Annons: