Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vass kritik mot Bolund om amorteringskravet

– Det finns inget dokument, säger finansmarknadsminister Per Bolund. Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
Riksrevisionen manar regeringen att offentliggöra analysen av amorteringskravets effekter. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Regeringen struntade i att offentliggöra en egen analys när man godkände det skärpta amorteringskravet.

Riksrevisionen kritiserar ”mörkningen”.  

Nu backar regeringen – men analysen tänker man fortfarande inte publicera.

– Det finns inga dokument, säger finansmarknadsminister Per Bolund.

Det skärpta amorteringskravet, som infördes den 1 mars, fortsätter att väcka reaktioner. 

En kritik som snabbt riktades mot regeringen är att man i samband med godkännandet av kravet inte presenterade en egen analys av kravets effekter, en fråga som först uppmärksammades av Svenska Dagbladet

Riksrevisionen kritisk

Kritiken mot den uteblivna analysen grundar sig i att amorteringskravet är en åtgärd med potential att påverka såväl svensk ekonomi och tillväxt som bostadsmarknaden. Frågan om regeringen överhuvudtaget gjort en egen analys av effekterna har lyfts, bland annat av oppositionen. 

En av de tunga kritikerna har dock också varit Riksrevisionen. 

– Riksrevisionen anser att det är viktigt att regeringen utförligt redovisar sin bedömning eftersom det bidrar till transparensen vid användning av makrotillsynssystemet. I fallen med det ursprungliga och skärpta amorteringskravet har regeringen inte publicerat några sådana analyser eller bedömningar, konstaterar Riksrevisionen torrt i en rapport som publicerades i januari.

Myndigheten uppmanade då regeringen att offentliggöra sin analys. 

– Regeringen bör tillhandahålla underlag för sina ställningstaganden till de makrotillsynsåtgärder som kräver dess medgivande. 

"Finns inga dokument"

Nu backar regeringen från sitt eget agerande. I ett svar till Riksrevisionens kritik skriver regeringen på tisdagen att "det finns skäl" att införa en ordning där regeringen tillhandahåller sina ställningstaganden skriftligt. 

Backar ni från hur ni har agerat?

– Kalla det backa, om du vill. Vi tar till oss av kritiken, och finns ett behov av att man framöver vill se ett skriftligt underlag för vårt beslut så är det inget vi har något emot. Men vi anser inte att vi behöver göra ett dubbelarbete, utan en analys presenterar vi i så fall kring de delar som Finansinspektionen inte fokuserar på, säger finansmarknadsminister Per Bolund till Expressen. 

Men ni tänker inte offentliggöra analysen kring det nyligen införda skärpta amorteringskravet?

– Den analysen har vi ett flertal gånger redogjort för både exempelvis i riksdagens finansutskott och i samtal med journalister bland annat.

Men tänker ni också publicera något dokument som innehåller analysen?

– Det finns inga dokument. 

Ludvig Hubendick, politiskt sakkunnig hos Per Bolund, skickar senare ett mejl till Expressen där han skriver att det varit praxis även för tidigare regeringar att inte lämna ut skriftligt arbetsmaterial. 

– Ulf Kristersson har exempelvis när han var minister tydligt försvarat att han inte borde lämna ut arbetsmaterial, skriver han. 

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!