– Det finns inget dokument, säger finansmarknadsminister Per Bolund. Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES– Det finns inget dokument, säger finansmarknadsminister Per Bolund. Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
– Det finns inget dokument, säger finansmarknadsminister Per Bolund. Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
Riksrevisionen manar regeringen att offentliggöra analysen av amorteringskravets effekter. Foto: TT NYHETSBYRÅNRiksrevisionen manar regeringen att offentliggöra analysen av amorteringskravets effekter. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Riksrevisionen manar regeringen att offentliggöra analysen av amorteringskravets effekter. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Vass kritik mot Bolund om amorteringskravet

Publicerad

Regeringen struntade i att offentliggöra en egen analys när man godkände det skärpta amorteringskravet.

Riksrevisionen kritiserar ”mörkningen”.  

Nu backar regeringen – men analysen tänker man fortfarande inte publicera.

– Det finns inga dokument, säger finansmarknadsminister Per Bolund.

Det skärpta amorteringskravet, som infördes den 1 mars, fortsätter att väcka reaktioner. 

En kritik som snabbt riktades mot regeringen är att man i samband med godkännandet av kravet inte presenterade en egen analys av kravets effekter, en fråga som först uppmärksammades av Svenska Dagbladet

Riksrevisionen kritisk

Kritiken mot den uteblivna analysen grundar sig i att amorteringskravet är en åtgärd med potential att påverka såväl svensk ekonomi och tillväxt som bostadsmarknaden. Frågan om regeringen överhuvudtaget gjort en egen analys av effekterna har lyfts, bland annat av oppositionen. 

En av de tunga kritikerna har dock också varit Riksrevisionen. 

– Riksrevisionen anser att det är viktigt att regeringen utförligt redovisar sin bedömning eftersom det bidrar till transparensen vid användning av makrotillsynssystemet. I fallen med det ursprungliga och skärpta amorteringskravet har regeringen inte publicerat några sådana analyser eller bedömningar, konstaterar Riksrevisionen torrt i en rapport som publicerades i januari.

Myndigheten uppmanade då regeringen att offentliggöra sin analys. 

– Regeringen bör tillhandahålla underlag för sina ställningstaganden till de makrotillsynsåtgärder som kräver dess medgivande. 

"Finns inga dokument"

Nu backar regeringen från sitt eget agerande. I ett svar till Riksrevisionens kritik skriver regeringen på tisdagen att "det finns skäl" att införa en ordning där regeringen tillhandahåller sina ställningstaganden skriftligt. 

Backar ni från hur ni har agerat?

– Kalla det backa, om du vill. Vi tar till oss av kritiken, och finns ett behov av att man framöver vill se ett skriftligt underlag för vårt beslut så är det inget vi har något emot. Men vi anser inte att vi behöver göra ett dubbelarbete, utan en analys presenterar vi i så fall kring de delar som Finansinspektionen inte fokuserar på, säger finansmarknadsminister Per Bolund till Expressen. 

Men ni tänker inte offentliggöra analysen kring det nyligen införda skärpta amorteringskravet?

– Den analysen har vi ett flertal gånger redogjort för både exempelvis i riksdagens finansutskott och i samtal med journalister bland annat.

Men tänker ni också publicera något dokument som innehåller analysen?

– Det finns inga dokument. 

Ludvig Hubendick, politiskt sakkunnig hos Per Bolund, skickar senare ett mejl till Expressen där han skriver att det varit praxis även för tidigare regeringar att inte lämna ut skriftligt arbetsmaterial. 

– Ulf Kristersson har exempelvis när han var minister tydligt försvarat att han inte borde lämna ut arbetsmaterial, skriver han. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen