Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Per Bolund: Därför höjs inte fastighetsskatten

Ministern om bostadsbristen.
Bostadsminister Per Bolund (MP).
Per Bolund intervjuas i Expressen TV:s ekonomiska magasin Dina Pengar.

De skärpta kreditrestriktionerna har fått önskad effekt.

Men det krävs mer stöd från politiken för att Sverige ska kunna bygga bort bostadsbristen.

– Vi lever tyvärr med en bostadsskuld där vi byggt alldeles för lite. Vi måste gå in med mer aktiv bostadspolitik, säger Per Bolund, i Expressen TV:s ekonomiska magasin Dina Pengar.

Per Bolund har varit bostadsminister sen början på året.

Hittills har man gått fram med utökat investeringsstöd för billigare hyresrätter. I överenskommelsen med Centerpartiet och Liberalerna har regeringen lovat ytterligare reformer.

– Bostadspolitiken är ett område där inget politiskt parti kan slå sig för bröstet. Det har varit för mycket politiska låsningar där man blockerar varandra i stället för att hitta lösningar. Januariavtalet är ett nytt kapitel i svensk bostadspolitik.

Men byggandet går emot regeringen.

Sedan toppen 2017 har byggandet fallit med 30 procent i landet.

För Stockholm är nedgången 50 procent. Även byggandet av hyresrätter faller, trots investeringsstöd.

”Man har byggt ensidigt”

– Delvis beror det på att man byggt för ensidigt och varit väldigt inriktade på dyra lägenheter. Det är frustrerande när det samtidigt är en uppenbar bostadsbrist. Vi måste hitta vägar att man även bygger för de som inte har de tjockaste plånböckerna.

Du har varit bostadsminister i drygt åtta månader – vad säger branschen till dig?

– Det handlar mycket om att få kapacitet för att bygga. Man har en del synpunkter på restriktioner med amorteringskrav och bolånetak. Samtidigt tycker jag man gör det lite för enkelt för sig om man säger att det är bara den typen av åtgärder som har gjort att byggandet minskar.

Byggbranschen menar att kreditrestriktioner med lånetak, skuldtak och dubbla amorteringskrav gör det svårare att låna i allmänhet, och för unga och ekonomisk svaga i synnerhet.

– Vi ser inte den utvecklingen som många hävdar. Tittar man på bolåneundersökningarna så är det faktiskt ligga stor andel unga som får lån i dag som tidigare. Det som har hänt är snarare att man lånar något mindre och köper en lite billigare bostad, en liten bit ut från stadskärnan med några färre kvadratmeter.

Rädslan för skuldberget kopplas ihop med en bostadsbubbla – ser du en sådan?

– Vi var i riskzonen. När priserna byggs upp så kraftigt under kort tid finns det risk för en bubbla. Den var också påeldad av flera politiska beslut, exempelvis att ta bort fastighetsskatten. Nu har vi en helt annan utveckling. Det blir lättare för unga att komma in på bostadsmarknaden eftersom man inte hela tiden blir frånsprungen av stigande priser. Risken bubbla som spricker har minskat väldigt kraftigt.

”Vi tittar på ränteavdraget”

Även punkterna i januariavtalet har kritiserats för att inte lösa de stora problemen på bostadsmarknaden.

– Jag ser januariavtalet bara som början. Vi kommer ta ytterligare steg. Inte minst när det gäller skattesystemet som i dag inte är särskilt väl anpassat för en fungerande bostadsmarknaden.

Vilka förändringar tittar ni på?

– Ränteavdraget är en sådan fråga. Är det bästa sättet att använda våra pengar för att subventionera låntagande? Åtminstone sex av åtta partier i riksdagen är villiga att titta på ränteavdragen. Då har vi inte samma behov att ha bolånetak, som minskar skulderna och riskerna. Vi kan också titta på beskattningen när man byter bostad. Har man gjort en vinst och får en stor reavinstskatt kan det bli olönsamt att flytta.

Kan det bli tal om att återinföra fastighetsskatten?

– Det är inget jag hör från något parti. Det handlar snarare om att göra förändringar inom det system som finns i dag. Vi måste se till helheten och se till att vi inte ökar beskattningen på bostadssektorn och byggsektorn.

När kommer skattereformen?

– Den ska genomföras nu under mandatperioden. Så det gäller att vi kommer i gång med samtalen.

Annons: