Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Robert, 81, krävs på miljonskatt – för pengar han ännu inte fått

Se Di TV här.
– Jag vet inte hur jag ska få fram 2,5 miljoner kronor till Skatteverket, säger Robert Meyer. Foto: PRIVAT
Skatteverket kräver omedelbar betalning.Foto: (C) JOHAN VALKONEN 1 / STELLA PICTURES

Robert Meyer, 81, har fått sitt livs skattesmäll.

Skatteverket kräver honom på 2,5 miljoner kronor - pengar som han skulle ha betalt i går.

Skatten gäller för pengar som han ännu inte fått.

– Jag fick besked i går att pengarna måste in, säger han.

Historien, som Svenska Dagbladet var först med att uppmärksamma,  liknar ett aprilskämt, men är helt sann och handlar om en 81-årig man som blivit klämd i regelverket, så klämd att han fruktar att han måste sälja sin bostad. Eller att Kronofogden kommer och gör utmätning på skatteskulden.

I ren desperation har han skrivit brev till riksdagspolitikerna i skatteutskottet.

 

När Robert Meyer sålde sitt gamla hus i Aspudden i södra Stockholm kunde han inte i sin vildaste fantasi tänka sig att Skatteverket skulle kräva full reavinstskatt på en husaffär som ännu inte till fullo är betald. 

Fruktar Kronofogden

Men sådan är verkligheten för Robert Meyer som är rädd att Kronofogden ska knacka på och ta huset där han och sambon Yvonne numera bor i Dalarna. Skatteverket kräver 2,5 miljoner kronor omedelbart.

Det sålda huset i Stockholm ligger i ett område där köparen, i det här fallet ett byggföretag, tänker riva huset och bygga flerfamiljshus.

- Jag vet inte hur jag ska få fram 2,5 miljoner kronor, säger Robert Meyer.Foto: PRIVAT

I det här specifika fallet med Robert Meyers hus är köpet villkorat så att han har fått en mindre summa, men merparten av pengarna betalas ut först när bygglovet är klart för byggaren.

Beskedet från Skatteverket: Du måste betala

I det aktuella bostadsområdet i Aspudden har stadsbyggnadsnämnden i Stockholm satt stopp för byggplanerna. Byggföretaget har överklagat. Och så längre överklagandeprocessen pågår betalar byggföretaget inte ut några pengar för byggrätten till Robert Meyer.

Enligt bygglovsansökan skulle 16 små bostadsrätter byggas på Robert Meyers gamla villatomt vars detaljplan är 100 år gammal, uppger Svenska Dagbladet.

Skatteverkets ”nota” till Robert Meyer bygger på att man enbart tittar på den köpesumman utan att ta hänsyn till att han ännu inte fått merparten av pengarna. Det kan till och med så blir att han inte får några pengar alls om byggförtaget förlorar processen.

– Jag fick så sent som i går besked att pengarna måste in till Skatteverket, säger Robert Meyer.

När ska pengarna vara hos Skatteverket?

-I går. Jag har fört en dialog med flera personer på Skatteverket, men de ger fullkomligt sjutton i mina argument att vänta med skatten till att jag eventuellt fått pengarna.

Robert Meyer, 81, är numera bosatt i Dalarna men kan tvingas att sälja sitt hus för att betala skatteskulden.Foto: PRIVAT

Robert Meyer berättar åter hur det ekonomiska skattekaoset uppstod med Skatteverket.

– Jag fick en del av summan och sedan skulle större delen av pengarna utgå till mig under förutsättning att bygglov beviljades. Jag hade ingen aning om att man måste betala in skatten innan man får inkomsten.

Skatteverket har gjort rätt

Större delen av den lilla del som gäller förskottet har han och sambon gett till barn och barnbarn.

– Villkor om när och hur köpeskillingen betalas påverkar inte beskattningen, säger Daniel Olsson, expert på kapitalbeskattning till Svenska Dagbladet.  Det är helt enkelt köpeskillingen som styr skatteuttaget.

Och i går kom beslutet som är på en mening:

” Skatteverket beslutar att inte medge anstånd med betalning av slutlig skatt m m enligt nedan”. 

Skatteverkets krav på Robert Meyer, 81, sedan han sålt villan i Aspudden, Stockolm. Skatteverket kräver 2,5 miljoner i reavinst - trots att han inte fått pengarna.Illustration: PRIVAT

Nödropet till riksdagspolitikerna

Robert Meyer vet inte hur han ska få fram pengarna - som uppgår till 2,5 miljoner kronor som skulle ha varit Skatteverket tillhanda under gårdagsdygnet.

– Jag måste få fram pengarna.  Men vet inte hur det ska ske.

Hur gick det då med Robert Meyers nödrop i form av mejl till riksdagspolitikerna?

Samtliga 40 ledamöter i riksdagens skatteutskott - både ordinarie och suppleanter – har fått Robert Meyers öppna brev. Endast en har svarat – Anna Vikström från Socialdemokraterna – som lovar att ta upp det i partigruppen.

Robert Meyers brev till politikerna i skatteutskottet

Öppet brev till ledamöter i skatteutskottet och samtliga partier

Förtida beskattning av förväntad inkomst eller beskattning av inkomst som du inte har erhållit. 

Hej! 

Jag är en äldre man 81 år som nu tvingas sälja mitt hem för att betala skatt ca 2,5 miljoner på en inkomst som jag inte har haft. Jag vet inte vart jag ska ta vägen. Jag är för pigg för att få plats på hemmet där man måste vara nästintill död för att komma in.

Bakgrunden är en fastighetsförsäljning där jag sålde en fastighet till ett byggbolag. Jag fick en delsumma som jag redovisat och skattat för men jag fick också en revers på en större summa som eventuellt skulle utfalla om bolaget fick bygglov. Kontraktet är redovisat för Skatteverket. Summa på reversen verkar inte utfalla eftersom kommunen frångår gällande detaljplan och nekar bygglov, detta är överklagat av byggbolaget.

Jag kan inte göra någonting utan att avvakta. Problemet är att Skatteverket kräver att jag ska betala skatt på med ca 2,5 miljoner nu, på pengar som jag inte har fått och är tveksam till att få överhuvudtaget. Jag har begärt anstånd men det vill de inte bifalla. De vill att jag senare, då jag med säkerhet vet att jag inte får reversen inlöst begär omprövning av taxeringen för inkomståret för att eventuellt få tillbaka inbetald skatt. Vad hjälper det mig? Mitt hem lär jag inte få tillbaka och inte heller kompensation för all oro och ekonomiska förluster som det orsakat mig.

Jag kunde inte drömma om att bli krävd på skatt för pengar jag inte fått!!

Enligt politikerna skall bl. a skattesystemet vara transparent d.v.s. det ska vara lätt att förstå men Skatteverkets krav i detta fall begriper inte jag och inte andra jag pratat med heller.

Är det så här ni politiker har tänkt att det ska fungera??

Med vänlig hälsning 

Robert Meyer

Tre nyheter att ha koll på i dag.
Annons: