Överraskande ökning av bostadspriserna i januari

Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL / MEDIABILD /IBL IBL BILDBYRÅ

Bostadspriserna i Sverige steg i januari.

Det visar ny Valueguards nya prisindex för privatägda bostäder.

– Månadens faktiska siffror går ju tvärtemot alla dystra prognoser, boendeekonom på SBAB.

Valueguards så kallade HOX-index, som uppdateras varje månad, var fram till hösten 2017 en stadigt stigande kurva sedan krisåret 2008.

Sedan hösten i förrfjol har indexet fallit och hackat på flesta mätområdena.

Siffrorna för januari visar en uppgång på 1,2 procent för Sverige – bostadsrättsindexet går upp 0,4 procent medan villapriset stiger med 1,7 procent.


Malmö starkt – Göteborg tar ett skutt

Statistiken som publicerades på måndagen visar också:

Bostadsrätterna i Stockholm är enda mätområdet som uppvisar ett minus (0,4 procent).

Göteborgs villamarknad visar ett jätteskutt på 3,3 procent – klart bästa av indexregioner.

Bostadsmarknaden i Malmö är den som går starkast på årsbasis. Både villamarknaden (3,4 procent) och bostadsrättsmarknaden (3 procent) visar tydliga plus jämfört med samma period för ett år sedan.

Den totala marknaden för privatägda bostäder är på nästan exakt samma indexnivå nu som för ett år sedan.

– Månadens faktiska siffror är om inget annat en påminnelse om hur svårt det är att göra säkerställda prognoser när  människors beteende ingår som en parameter att ta hänsyn till,  säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB. 

Claudia Wörmann, SBAB.
Foto: Pressbild / Pressbild

15 procent färre villaffärer i Stockholm

Men även om priserna ligger på samma nivå eller högre jämfört med ett år tillbaka finns det andra siffror som tyder på att bostadsmarknaden fortfarande är avvaktande:

Antalet bostadsaffärer var ungefär 5 procent lägre än samma månad i fjol, för både bostadsrätter och villor, men kring 15 procent högre än 2017.

I Stockholms län var antalet transaktioner kring 10 procent lägre än i fjol och på samma nivå som 2017 för bostadsrätter. För villor var antalet transaktioner i januari ungefär 15 procent längre än i fjol men 10 procent högre än för två år sedan i Stockholms län.

Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Alltså: priserna faller inte längre, utan till och med stiger jämfört med i början av 2018.

Men betydligt färre affärer görs och tidigare repporter har visat att det främst är bland nybyggen det hackar.

– De osålda bostäderna finns inte med någonstans, naturligtvis. Dessa bostäder kan man ju inte göra statistik på. Det som nu sålts och som ligger till grund för statistiken baseras på affärer där köpare och säljare har samma uppfattning om pris. I dagsläget är det vanligt att genomföra sin bostadsaffär i ordningen sälja först och köpa sen. Får inte säljaren förväntat pris så är det lättare att dra tillbaka sin bostad från marknaden än om man gjort affären i ordningen köpa först och sälja sen, säger Claudia Wörmann på SBAB.


Ettorna i Stockholm plötsligt svårsålda

En förändring på den uppskruvade och känsliga bostadsmarknaden i Stockholm lyfts fram av Erik Olsson, grundare och vd av fastighetsbyrån med samma namn.

Historiskt har de små lägenheterna gåt snabbast att sälja. 

Foto: JOEL NILSSON

– Förr var små ettor lättast att sälja. Nu när skuldkvotstak och restriktiva banker gör det så svårt för förstagångsköpare att finansiera ett bostadsköp i Stockholm är större bostäder jämförelsevis lättare att sälja tack vare att köparna gjort vinster på tidigare bostäder, konstaterar Erik Olsson.

Slutsatsen bekräftar vad många redan hävdat – det skärpta amorteringskravet slår hårdast mot de som inte tagit sig in på bostadsmarknaden.