Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lyxbyggaren vinstvarnar: ”Vi har inte levererat i år”

Oscar Engelbert, vd för Oscar Properties, vid platsen för nya Gasklockan-projektet. Foto: FREDRIK FUNCK / DN
79&Park vid Gärdet är ett av många uppmärksammade byggprojekt från Oscar Properties. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Norra Tornen i Hagastaden – Oscar Properties enorma prestiprojekt där ett av tornen håller på att färdigställas. Foto: CORNELIA SCHAUERMANN

Det är fortsatt negativa resultat som redovisas för bostadsutvecklaren Oscar Properties. 

Resultatet för fjärde kvartalet och helåret 2018 är ”väsentligt lägre” än väntat, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Vd:n Oscar Engelbert är självkritisk: 

– Jag tycker inte att Oscar Properties har levererat under det här året, säger han till Dagens industri. 

Fjärde kvartalet har påverkats av prissänkningar och en låg försäljningstakt som hängt i sig från föregående år.

”Oscar Properties redovisar i bokslutet för 2018 fördyringar för att få bostäder leveransklara i tid samt nedskrivningar av värdet på byggrätter till följd av ändrade marknadsförutsättningar”, skriver de i ett pressmeddelande.

 

Lägre vinster att vänta

Förutom nedskrivningarna blir lägre vinster att förvänta som en följd av den låga försäljningstakten.

”Som en följd av dessa poster är periodens resultat för fjärde kvartalet och helåret 2018 väsentligt lägre än vad som kan anses ha förväntats”, skriver de i pressmeddelandet.

För helåret 2018 blev nettoförlusten nästan en halv miljard kronor, jämfört med en vinst på 351 miljoner kronor under 2017, skriver Dagens industri.  

Tidningen skriver också att bolaget har likvida medel på drygt 100 miljoner, mot närmare en halv miljard för ett år sedan.

 

Anställda varslades för att spara miljoner

Bostadsbolaget har dragits med en rad utmaningar. Under 2018 genomfördes ett besparingsprogram med målet att minska de årliga kostnaderna med 30 miljoner kronor. I samband med sparpaketet varslades åtta anställda. 

Både styrelseledamöter och CFO slutade på egen begäran och chefspositioner byttes ut, redogör Oscar Properties för i pressmeddelandet. 

79&Park vid Gärdet i Stockholm. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, tycker inte att vinstvarningen från Oscar Properties är förvånande. 

”Premiumsegmentet i Stockholm genomgår ett stålbad. Visst har Oscar properties sålt fler bostäder i fjärde kvartalet jämfört med tredje, men det beror ju just på de stora rabatterna man tvingas ge för att få något sålt. Och rabatterna tynger rejält. Hela 2018 har varit blodigt för OP och nu är förlusten uppe i 250 miljoner på ett kvartal. Det har också blivit dyrt för Oscar att säkerställa att en del av de projekten som riskerar att försenas blir klara i tid”, skriver Frida Bratt i en kommentar. 

 

Oscar Engelbert: Utvecklingen måste vändas 

Vd:n själv, Oscar Engelbert, säger till Dagens industri att han är självkritisk. 

– Jag tycker inte att Oscar Properties har levererat under det här året. Det är på grund av ändrade marknadsförutsättningar men jag tror också vi måste vara självkritiska och säga att vi inte haft tillräckligt bra kostnadskontroll tillsammans med vårt byggbolag. Den utvecklingen måste nu vändas, säger han till Di. 

Samtidigt ökade antal sålda och bokade bostäder under det gångna året. 

– Det är klart det är kopplat till att vi har sänkt priserna och jag tycker att de priser vi har gått ner till motsvarar vad marknaden har gått ner. Men jag tycker samtidigt att vi såg en högre aktivitet under kvartal fyra än i kvartal tre. Det kan också bero på att många av de projekt som vi har till salu är klara, vilket gör att kunder kan komma in och titta på färdiga lägenheter”, säger Oscar Engelbert till Di. 

 

2018 – ett svårt år för Oscar Properties

2018 var ett år med flera negativa rubriker för Oscar Properties.

• Avhoppare från två byggprojekt på Östermalm (Brf Riddaren 5 på Nybrogatan och 79&Park på Gärdet) vände sig i oktober till Kronofogden för att kräva tillbaka handpenningar efter försenade projekt.

• Beslutet att rea ut bostäder i fem av projekten har skapat missnöje hos grannar som köpt sina lägenheter till fullpris.

Det första av Norra Tornen. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL / MEDIABILD /IBL IBL BILDBYRÅ

• Prestigeprojektet Norra Tornen i Hagstaden har kantats av problem, vilket byggnadsarbetare larmat om och kallat arbetsplatsen ”Värsta bygget någonsin”.

• Samtidigt har vd:n för Oscar Properties, Oscar Engelbert,  sålt ut allt mer av sitt aktieinnehav i bolaget.

• Skriverierna under hösten fick Oscar Engelbert att köpa helsidesannonser i tidningarna Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter och Dagens industri där han under rubriken ”Ryktet om vår död är betydligt överdrivet” försökte tvätta bort krisstämpeln.

• I oktober meddelade Oscar Properties att man går back med över hundra miljoner senaste kvartalet. Prissänkningar av nybyggda bostadsrätter pekas ut som tyngsta orsaken.

• I november avslöjade tidningen Byggarbetaren att tvister, bråk och byggfel kantar flera av bostadsutvecklaren Oscar Properties nybyggen.

I december varslades 8 personer i samband med att Oscar Properties la fram ett sparpaket.

Annons: