Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Oscar Properties vägrar betala tomten till lyxbygge

Foto: FREDRIK FUNCK / DN
Foto: STELLA PICTURES

Fastighetsutvecklaren Oscar Properties skulle senast under torsdagen ha betalat 600 miljoner kronor till Stockholms stad.

Detta som betalning för tomtmarken till det uppmärksammade bygget vid Gasklockan i Norra Djurgården. Men några pengar har inte förts över.

Företaget uppger i ett pressmeddelande att marken är förorenad.

Prestigebygget Gasklockan har redan skjutits fram flera gånger. Enligt den senaste uppgörelsen skulle Oscar Properties senast den 31 oktober ha betalat staden för marken och satt i gång bygget.

Ännu har ingetdera skett och nu skriver bostadsutvecklaren i ett pressmeddelande att man ”inte tillträder projekt Gasklockan på avsedd tillträdesdag då marken inte lever upp till uppsatta miljökvalitetskrav.”

Hittat en ny partner

– Avsikten har aldrig varit att Oscar Properties ska ansvara för föroreningar och den miljöskada som kvarvarande föroreningar skulle kunna förorsaka. Vårt mål är att tillträda marken och starta byggnationen så snart miljöansvarsfrågan är utredd, säger Oscar Engelbert, vd för Oscar Properties i en kommentar.

Till Nyhetsbyrån Direkt säger Oscar Engelbert att man ”måste känna tillit i miljöfrågan”.

Enligt vd:n har bolaget kommit väldigt långt med att hitta en partner att köpa Gasklockan med, men han vill inte uppge något namn.

– Och den partnern måste också känna tillit i miljöfrågan”, säger han.

Dialogen med Stockholms stad om marken för projektet Gasklockan fortsätter nu, enligt Oscar Engelbert, som säger att bolaget och staden ”har lite olika syn” på frågan.

Staden kräver att de betalar

Hos Stockholms stad förväntar man sig att den överenskomna summan, 600 miljoner kronor, betalas in per omgående.

– Vi kommer att kräva att de betalar. Annars är det ett avtalsbrott, säger Staffan Lorentz, projektchef vid Stockholms stad till SVT.

Annons: