Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Oscar Properties stämmer Stockolms stad – igen

Projektet Gasklockan har inte börjat byggas och nu har byggbolaget Oscar Properties stämt Stockholms stad för andra gången.

Lyxbyggherren Oscar Properties har lämnat in en ny stämningsansökan mot Stockholms stad, uppger DN. 

Bråket gäller saneringen av marken där det exklusiva projektet Gasklockan skulle anläggas.

– Det är ingen hemlighet att Stockholms stads hävning av det här projektet har orsakat problem för OP-koncernen, säger bolagets advokat P-G Jönsson till DN.

Krisdrabbade Oscar Properties (OP) projekterade ett nytt prestigebygge i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm. Ett 90 meter högt torn med omkring 300 lägenheter.

Men luften gick ur lyxbostadsmarknaden och projektet gick i stå.

Stockholms stad ville ha betalt för marken, men byggbolaget hävdade att det måste saneras först. Till sist tröttnade staden och slängde ut Oscar Properties – som svarade med att stämma Stockholm.

OP krävde 169 miljoner kronor, pengar som man hittills lagt ut på projektet. Men tingsrätten avvisade stämningsansökan på grund av teknikaliteter.

Vill fortsätta med projektet

Nu stämmer byggbolaget Stockholms stad igen, på samma summa. Stämningsansökan inkom i måndags, skriver DN. Samtidigt hoppas bolaget på en uppgörelse utanför domstolen.

– Det mest naturliga det vore att staden säger att vi renar marken och sen får vi fortsätta det här projektet. Det mest kostnadseffektiva är inte att vi ska få skadestånd, utan att de används till projektet, säger Oscar Properties advokat P-G Jönsson till DN.

Stockholms stad har dock inga sådana planer, enligt Staffan Lorentz, projektchef för Norra Djurgårdsstaden vid Stockholms stads exploateringskontor:

– Staden måste ha en tydlig linje mot aktörer som inte presterar enligt avtalen. Så nej, vi kommer hävda våra avtal. Nu är marken kvar i vår ägo och staden vill ju utveckla den fastigheten. Så nu håller vi på med en anbudstävling för att hitta en aktör som vill genomföra projektet.