Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Oscar Properties kunde inte betala till Stockholms stad

Di TV ger dig de bästa analyserna och hetaste aktietipsen.
Oscar Engelbert är vd och skapare av Oscar Properties som specialiserat sig på att bygga lyxiga bostadskomplex i Stockholm.
Foto: FREDRIK FUNCK / DN
Primus Park-projektet har havererat i sin ursprungliga form.
Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM
Oscar Properties projekt Primus på Lilla Essingen i Stockholm har havererat som bostadsprojekt. Nu är tanken att det ska bli en friskola och ett äldreboende. Fasaden till huvudbyggnaden hyrs i dag ut som en reklamtavla och är Oscars enda inkomstkälla från fastigheten.
Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM
En bild av Oscars Properties rivning av de inre delarna i det numera öde huset på Lilla Essingen i Stockholm.
Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

Den allt mer pressade lyxbyggaren Oscar Properties har inte betalat räkningar till Stockholms stad.

Både inkassoföretag och Kronofogen har förgäves försökt driva in pengarna. 

Vd Oscar Engelbert skyller på majoritetsägaren i det berörda bolaget.

– Bolaget har uppgett att de inte har några pengar, säger stadsadvokat Gustaf Swedlund till Expressen.

Det skakar rejäl under fötterna för lyxbyggaren Oscar Engelbert och hans bolag Oscar Poperties.

Företaget rapporterade under natten till fredagen ett minusresultat för det gångna kvartalet. Styrelsen anser att företaget behöver förstärka sitt rörelsekapital för att kunna fortsätta verksamheten.

Mer akut i det tysta för lyxbyggaren under den här veckan har varit Oscar Properties obetalda räkningar till Stockholms stad. Skulderna är kopplade till det havererade bostadsprojektet Primus Park på Lilla Essingen i Stockholm. Projektet ägs numera till 70 procent av amerikanska fastighetsinvesteraren Starwood och till 30 procent av Oscar Properties i ett gemensamt bolag. 

Kraven har rört två obetalade fakturor. Båda fakturorna är ställda till Oscar Properties  En på drygt 50 000 kronor och den andra på 154 000 kronor. Fakturorna gäller ändrade bygglov för det som tidigare skulle bli ett prestigebygge av bostäder, men som har ändrats till en skola och ett äldreboende.

Oscar Properties hos Kronofogden

När Stockholms stad tröttnade på att Oscar Properties med vd:n Oscar Engelbert inte betalade gick staden vidare till Sergel Inkasso i hopp om att få in pengarna. Inga pengar kom dock från bolaget – och Kronofogden tog över kraven.

Oscar Properties gjorde då som man nästan alltid gör med krav från företag som inte fått betalt: man bestred kraven och därmed hamnade ärendena i Stockholms tingsrätt.

– Vi kräver både dröjsmålsränta och att de betalar allt. Senaste diskussionen vi hade med bolaget var att de kanske kan betala innan årsskiftet, säger stadsadvokat Gustaf Swedlund.

Sent på torsdagseftermiddagen lyckades företaget skrapa ihop drygt 50 000 kronor och reglera den ena skulden. Betalningen skedde efter att Stockholms stad ingått en förlikning med företaget.

– Den andra fakturan lovar bolaget betala innan årsskiftet med dröjsmålsränta, säger stadsadvokat Gustaf Swedlund.

Oscar Engelberts svar

Oscar Engelbert, vd för Oscar Properties hävdar att det inte är deras fel.

– Svaret är att det är Starwood som styr över pengarna, inte vi, eftersom de äger 70 procent. För detaljfrågor får du kontakta Starwood, skriver han i ett mejl till Expressen.

Enligt vad Expressen erfarit saknades det likvida medel i det gemensamägda bolaget för Primus Park.

Oscar Properties stora byggnad täcks nu in med reklam.
Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

Det här är Primus Park

Det stora huskomplexet Primus Park är i dag ett enda gigantiskt spökhus intill den pulserande Essingeleden som skär genom ön Lilla Essingen i Stockholm.

Det från början tänkta bostadsprojektet, som skulle ersätta de gamla byggnaderna, har blivit allt mer avlägset ju sämre det gått för vd:n Oscar Engelberts vision och bolag. Företaget har inte råd att riva byggnaderna och bygga bostäder sedan marknaden kollapsat. Men bolaget har i dag lyckats hitta en inkomstbringade projekt:

Den illa medfarna huvudbyggnaden, där statliga Riksrevisionsverket en gång var hyresgäst, har förvandlats till en reklamtavla. Fasaden kläs in i med reklam från olika företag. Just nu är det Vattenfall som köpt reklamplats.

Det var tänkt som ett prestigeprojekt med bostäder. Men nu tänker Oscar Properties göra en skola och ett äldreboende av de öde lokalerna på Lilla Essingen intill Essingeleden.
Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

Nya ägare i projektet

Företagets reklam för det numera skrinlagda bostadsprojektet lever fortfarande kvar med förföriska meningar som ska locka spekulanter.

”I en västvänd park med sjöutsikt på en av Lilla Essingens stränder planerar Oscar Properties att uppföra nio unika hus med olika karaktär, utformade i samarbete med fyra handplockade arkitektkontor. Projektet går under namnet Primus Park och rymmer cirka 450 designade och tidlösa bostäder”. 

Numera har projektet också fått utländska delägare. Den amerikanska globala fastighetsinvesteraren Starwood har gått in med pengar och har 70 procent av aktiekapitalet i det gemensamma bolaget för Primus. Resterande andel ägs av Oscar Properties vilket gör Oscar till minoritetsägare.

Detaljplanen för det området Primus på lilla Essingen i Stockholm där Oscar Properties nu vill anlägga ett äldreboende och en skola i stället för att riva och bygga bostäder

Inte råd att riva

Hur det ska sluta med det havererade Primusprojektet är långt ifrån klart även om företaget sagt att det ska bli ett äldreboende och en skola i de öde lokalerna. 

Företaget har redan tidigare klargjort att de inte har råd att riva byggnaderna för att sedan bygga bostäder. Hela planen för området innebar att Oscars Properties och två andra företag skulle bygga bostäder i området. Sammanlagt rörde det sig om 600 nya bostäder, varav cirka 210 bostäder på stadens mark och 390 bostäder på privat mark. Cirka 110 bostäder, som byggs på stadens mark, planerades som hyresrätter.

Monica Almqvist, projektledare på exploateringskontoret:

– Oscar Properties har i dag krav på sig att upprätta en konsekvensutredning för det ändrade projektet. Vi väntar på den utredningen.

Utredningen skulle ha varit inlämnad senast 1 oktober. Men ingen utredning har kommit in till exploateringskontoret.

Säljer huset efter turbulenta åren med miljonskulder.