Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Området där man bor längst tid – och kortast

Värnhem i Malmö – rena flyttkarusellen. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Djurgården i Stockholm – härifrån flyttar knappt någon. Foto: KENNETH LARSSON

Här är det långt ifrån någon flyttkarusell.

Invånarna på kungliga Djurgården och naturnära Vättlefjäll utanför Göteborg är de storstadsbor som är minst benägna att byta bostad.

Snittid på boende: Mer än 40 år.

Det är allt fler svenskar som väljer att flytta varje år. Anledningen till bostadsbytet kan vara allt från en ny livssituation till en möjlighet att tjäna pengar på bostadsmarknaden.

Men oavsett hur trender och svängningar ser ut är det några som envist vägrar flytta på sig.

Boende på anrika Djurgården i Stockholm är de som är allra mest stoiska. Där flyttar bara en av 327 personer per år, att jämföra med stadsdelen Östervärn i Malmö där var sjunde person flyttar inom ett år visar flyttstatistik för landets fyra största städer som Valueguard tagit fram på uppdrag av Svensk Fastighetsförmedling.

 

”Boende drar sig för att sälja här”

Även Vättlefjäll, ett av de största naturområdena i Göteborgsområdet, och den lantliga idyllen Kvarnbo utanför Uppsala är populära bland invånarna. 

På alla tre ställena är den genomsnittliga boendetiden mer än 40 år.

– Det säljs väldigt få bostäder i de här områdena och de som har turen att få tag på ett boende här drar sig ofta för att sälja, säger Liza Nyberg, vd på Svensk Fastighetsförmedling, i ett pressmeddelande.

Desto större är flyttkarusellen på redan nämnda Östervärn i centrala Malmö, studentområdet Rackarberget i Uppsala och Telefonplan i södra Stockholm. Där byter var sjunde respektive var åttonde invånare bostad varje år.

 

Riskfyllt att bo för livet

Liza Nyberg är positiv till den höga omflyttningen och menar att regelverket för bostadsmarknaden bör förnyas för att göra det enklare för fler människor att flytta ofta.

– Det är en fin idé att bo för livet, men det är också förknippat med vissa risker. Ju längre tid vi bor i en och samma bostad desto dyrare kan det bli att flytta därifrån och i dagsläget är motstånden till att flytta alldeles för stora, exempelvis reavinstskatten, säger hon.

Och fortsätter:

– Detta försämrar rörligheten och skapar inlåsningseffekter, vilket hindrar tusentals människor att flytta till Sveriges storstäder. Inflyttningen till Stockholm har för första gången på många år minskat.

Annons: