Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ockupanterna kan vara kvar i Jörns semesterhus

Många drömmer om ett eget boende på Costa del Sol.Foto: ALEKSANDRS TIHONOVS / ADOBE STOCK
Lisbeth och Jörn Hokholt ärvde huset efter sin mor.Foto: Privat
Foto: Privat

Jörn Hokholt och hans familj strider i spansk domstol för att få tillbaka semesterbostaden på solkusten som belägrats av husockupanter.

På torsdagen var ärendet uppe i rätten för tredje gången på ett år.

– Men det gick som vi fruktat, säger Jörn Hokholt.

Expressen har tidigare berättat om Jörn, 67, och hans syster Lisbeth, båda från Norge, som inte kunnat komma in i sitt hus i Torre del Mar på Costa del Sol i Spanien på ett år.

Huset ligger i ett område med många skandinaver, även svenskar.

Medan Jörn och systerns hus stod tomt tog husockupanterna över, och de vägrar flytta ut – med stöd i spansk lagstiftnig.

Polisen kan inte köra ut inkräktarna innan det föreligger ett beslut i domstol. Och där har det dragit ut på tiden.

– Ockupanterna känner till lagen och har sagt att de inte ger sig av så länge domstolen inte beslutat det. De vet att det brukar ta tid. Under tiden har de förstört i huset och bland annat odlat marijuana på vår terrass, konstaterar Jörn Hokholt.

Domstolen sköt fram igen

Efter att domstolen av olika skäl avvisat ärendet två gånger var det på torsdagen dags för en tredje förhandling.

Men det blev inget glatt besked för den norska familjen.

– Domstolen beslutade att ”på grund av stor arbetspress” skjuta fram vårt ärende till den 12 november. Det var precis det vi fruktade, suckar Jörn Hokholt.

På grund av pandemin kunde han inte resa till Spanien och närvara i domstolen, utan familjen representerades av en advokat.

– Vår advokat har nu med stöd av ett uttalande om husockupationer från den spanska statsåklagaren begärt att ockupanterna ska lämna vårt hus omedelbart. Men vi får se hur det går med det, inget överraskar mig längre, förklarar Jörn Holholt.

Det var i september 2019 Jörn och hans familj fick larm om att huset i Spanien var ockuperat. Det rör sig enligt den lokala polisen om kriminella och aggressiva personer. En tid vistades även barn i fastigheten.

Trots att bostaden varit ockuperad har familjen Hokholt under året tvingats betala räkningarna för el och vatten. För att kunna stänga av måste de komma in i fastigheten, uppger de.

Syskonen Hokholt ärvde huset Spanien av sin mor. Huset har varit i familjens ägo sedan 1960-talet.

”Lockar till sig ockupanter”

Enligt svenskar i området har huset ofta varit obebott och tillåtits förfalla på senare år. Man menar att detta lockat dit husockupanterna.

Grannarna är också oroliga för att priserna på bostäderna i området fallit ”med flera miljoner kronor” på grund husockupationerna.

Jörn Hokholt svarar:

– Vi är nere i huset flera gånger varje år och vi har planer på att renovera huset. Vi har haft arkitekt där för att titta på det.

– Samtidigt förstår jag att folk är bekymrade över att ockupanterna är ute och rekognoserar efter andra hus att ta över. Men jag kan inte ta på mig ansvaret för att någon granne får mindre betalt för sin fastighet.

 

Har blivit ett jätteproblem

Husockupationer har blivit ett uppmärksammat problem i Spanien som inte bara drabbar utlänningar med semesterhus.

Ockupanterna stöder sig på en lagstiftning som ger dem rätt att vara kvar tills en domstol fattat beslut.

  För den drabbade innebär det byråkratiskt krångel som kan vara i flera år innan saken avgörs i domstol.

I tisdags presenterade Spaniens statsåklagare Dolores Delgado ett nytt dekret om att polisen omedelbart ska kunna avhysa ockupanter om ägaren har papper på att hen äger fastigheten. Det skriver Svenska Magasinet. 

 

Se även: Influencern bygger sitt drömhus i Marbella

Annons: