Stockholm får bottenbetyg i en EU-rapport enligt DN. Foto: Fredrik Sandberg / TT NYHETSBYRÅNStockholm får bottenbetyg i en EU-rapport enligt DN. Foto: Fredrik Sandberg / TT NYHETSBYRÅN
Stockholm får bottenbetyg i en EU-rapport enligt DN. Foto: Fredrik Sandberg / TT NYHETSBYRÅN
Trots att det byggs mycket i Stockholm är det svårt att hitta en bostad till ett acceptabelt pris, enligt många. Foto: ColourboxTrots att det byggs mycket i Stockholm är det svårt att hitta en bostad till ett acceptabelt pris, enligt många. Foto: Colourbox
Trots att det byggs mycket i Stockholm är det svårt att hitta en bostad till ett acceptabelt pris, enligt många. Foto: Colourbox

Nytt slag mot Stockholm: Får bottenbetyg i bostadsrapport

Publicerad

Stockholm får bottenbetyg för sin bostadssituation.

Sveriges huvudstad kan inte tillhandahålla bostäder som folk har råd med, enligt en EU-rapport som Dagens Nyheter har tagit del av.

Trots att vi bygger mer än någonsin.

Bostadsmarknaden är en het potatis i Sverige just nu. Priserna för bostadsrätter rör sig neråt för första gången på flera år, och regeringen har precis meddelat att man är villig att skärpa amorteringskraven.

Ett av problemen på bostadsmarknaden har varit att många inte har råd – eller möjlighet – att skaffa sig en bostad. Det är dyrt att köpa och svårt att få förstahandskontrakt, särskilt i Stockholm.

 

LÄS MER: Allt fler bostadsrätter säljs under utsatt pris

 

EU-rapport ger Stockholm bottenbetyg

Nu får också Stockholm bottenbetyg för bostadssituationen i en EU-rapport, skriver DN.

Uppgifterna, som kommer från SCB och EU:s statistikmyndighet Euro­stat, presenteras nu i Stockholms läns landstings nya rapport: ”Läget i Stockholmsregionen 2017”. Där jämförs den svenska huvudstaden med Oslo, ­Köpenhamn, Helsingfors, Amsterdam, Berlin, Barcelona och Dublin.

Enligt DN är Stockholm näst sämst i klassen när det kommer till att tillhandahålla bostäder som folk har råd med. 

– Det är uppenbart för alla att vi har stora problem med bostadssituationen. Vi bygger mer än någonsin men det är fortfarande många som har jättesvårt att hitta en bostad, säger regionplanelandstingsrådet Gustav Hemming, C, till tidningen.

 

LÄS MER: Ny prognos: Så mycket faller bostadspriserna

 

"En stor utmaning"

Han fortsätter:

– Det är en stor utmaning att bygga tillräckligt och att bygga bostäder som folk har råd med.

I Eurostats undersökning, som genomfördes 2015, får stockholmare svara på påståendet ”Det är lätt att hitta bra bostäder till ett acceptabelt pris”. Enbart sju procent instämmer, enligt DN.

Det är en minskning både jämfört med 2012 och 2009.

Gustav Hemming tror nu att det behövs nationella reformer.

– Både för att reformera hyresmarknaden och hjälpa människor med mindre resurser, säger han till DN.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen