Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nytt rekord på Hemnet för antal bostadsrätter till salu

Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Utbudet av bostadsrätter till salu på bostadssajten Hemnet har stigit till en ny rekordnivå i slutet av maj.

Samtidigt är väldigt få villor till salu.

Förra veckan fanns det 15 411 bostadsrätter till salu på Hemnet, 5 procent fler än motsvarande vecka i fjol, och alltså nytt rekord efter tidigare topp i maj i fjol.

– Utbudet av bostadsrätter har stigit till en ny rekordnivå. Det byggs framför allt upp av en tröghet, där det säljs färre bostäder än tidigare, och toppen i utbudet kommer senare i vår än normalt, säger Hemnets analytiker Erik Holmberg till Nyhetsbyrån Direkt.

Även om det är långsammare försäljningar som i första hand byggt på utbudet noterar Erik Holmberg också att det under den senaste veckan även lagts ut många nya annonser. Han tror att det kanske kan förklaras med de signaler som kommit om en starkare bostadsmarknad, vilket kan ha fått en del tvekande säljare att ta steget och lägga ut sin bostad till försäljning.

”Många gör ett sista försök”

– Många säljare avvaktade nog när det såg som allra dystrast ut, men gör nu ett sista försök innan sommaren. Detta talar för att vi kan få en ganska aktiv sommar på bostadsmarknaden med ett högt utbud och även många återpubliceringar efter sommaren. Det sätter marknaden på prov och det gäller nu att även efterfrågan får lite mer råg i ryggen för att det inte ska bli en ny prispress. Detta kräver nog att oron kring pandemin skingras ännu mer, säger Erik Holmberg.

Vad gäller utbudet av villor är det däremot fortsatt på en ovanligt låg nivå.

– Utbudet är en bra bit under vad det varit de senaste åren. Det låga utbudet är nog också den främsta anledningen till att villamarknaden klarat sig bättre under coronapandemin än bostadsrättsmarknaden, säger Erik Holmberg.

Annons: