Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nybyggandet tvärbromsar – faller med 16 procent

Bostadskrisen förvärras. Nybyggandet har minskat med 16 procent under årets tre första kvartal, visar statistik från SCB.Foto: SARA STRANDLUND
Boverkets byggbehovsprognos talar om att det i snitt behövs 67 000 nya bostäder varje år fram till 2025.Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON GT/EXPRESSEN

Allt färre nya lägenheter byggs i Sverige.

Nybyggandet minskade med 16 procent under de tre första kvartalen jämfört med motsvarande period 2017.

Det visar nya siffror från Statistiska centralbyrån, SCB. 

Länssiffrorna avslöjar kraftiga nedgångar i bostadsbyggandet i vissa län.

Det är en rejäl inbromsning som drabbar byggandet av nya bostäder. Samtidigt går det allt trögare att sälja nyproducerade lägenheter.

Enligt statistikuppgifter från SCB så påbörjades byggandet av 39 100 lägenheter under de tre första kvartalen i år. Det innebär en minskning med 16 procent jämfört med samma period 2017 då 46 700 lägenheter började byggas.

Av de påbörjade lägenheterna där det första spadtaget togs finns 30 700 i flerbostadshus, 18 procent färre än under motsvarande period 2017. Preliminärt var 57 procent av dessa upplåtna som hyresrätter. I småhus påbörjades 8 400 lägenheter under perioden vilket är en minskning med 11 procent jämfört med de tre första kvartalen 2017.

Kraftig nedgång i Stockholm

I Stor-Stockholm har byggandet under perioden  gått från 13 500 under de tre första kvartalen förra året till 8 000 bostäder i år.

Skyltar från olika mäklarfirmor gör reklam för lediga lägenheter i ett nybyggt område. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Andra län med kraftig nedgång är Kalmar och  Kronoberg.

Skriande behov av bostäder

Den nedåtgående trenden är egentligen rakt emot behovet av nya bostäder för de kommande åren vilket Boverket också signalerar i sina analyser. Boverkets byggbehovsprognos talar om att det i snitt behövs 67 000 nya bostäder varje år fram till 2025.

Boverket anser att det behövs 93 000 bostäder per år behöver till och med 2020 vilket skulle  innebära att drygt 51 000 bostäder årligen behöves  under resten av prognosperioden till 2025.

Behövs bostäder motsvarande ett nytt Uppsala

– Vi behöver bygga motsvarande ett drygt Linköping eller ett knappt Uppsala på kort sikt. Konsekvensen blir annars att vi får dras med underskott en lång tid framöver, har Bengt J Eriksson, bostadsmarknadsanalytiker på Boverket tidigare sagt.

Bostadsbyggandet sedan 1998 och framåt. Kurvorna visar de tre första kvartalen från 1998 och framåt.Grafik: SCB

En klen tröst är ombyggnationen som under perioden januari-september gav ett tillskott på cirka 1 800 lägenheter vilket ska jämföras med ett tillskott på 3 230 lägenheter under motsvarande period 2017.

Unga och gamla i kläm

Boverket oroas över det minskade byggandet av bostäder och där unga och äldre riskerar att komma i kläm. Myndigheten pekar också på att det behövs fler billiga bostäder.

– Vi har haft en hög byggtakt på några platser i landet, och där takten nu avtar. Men för många grupper finns det fortfarande ett stort behov av bostäder, till exempel för äldre och unga som efterfrågar bostäder till skäliga priser. Bostäder är viktiga för tillväxt, arbetsmarknad och för att ungdomar ska kunna flytta hemifrån, sa Boverkets generaldirektör Anders Sjelvgren i somras.

https://datawrapper.dwcdn.net/YV7Lm/1/

 

Annons: