Foto: / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: / TT NYHETSBYRÅN

Nya varningar för hushållens skulder

Publicerad

Finansinspektionen (FI) fortsatt varna för hushållens stora skulder.

Nu kräver man  ytterligare åtgärder för att kyla av den svenska lånefesten.

Just nu arbetar FI vidare med förslaget kring ett skärpt amorteringskrav, där fokus ligger på att analysera inkomna remissvar.

Det sade Finansinspektionens chef Erik Thedéen i ett anförande i Karlstad, enligt ett pressmeddelande.

Erik Thedéen konstaterade att samtidigt som Sverige befinner sig i en högkonjunktur är räntorna på en historiskt mycket låg nivå.

– Tillsammans med fundamentala obalanser på bostadsmarknaden skapar denna kombination ett drivhusklimat för stigande bostadspriser och en fortsatt snabb skuldökning bland hushållen. Därmed byggs sårbarheter upp, sade han.

 

LÄS MER: Bopiriserna fortsatta stiga i sommar

 

Arbetet för att motverka finansiella obalanser handlar för närvarande främst om att öka motståndskraften hos hushållen.

Amorteringskrav räcker inte

FI har vidtagit flera åtgärder för att begränsa de risker och sårbarheter som hushållens växande skulder medför, exempelvis bolånetak och amorteringskrav baserat på belåningsgrad.

För att ytterligare öka hushållens motståndskraft har FI föreslagit en skärpning av amorteringskravet för nya bolånetagare med höga skuldkvoter, det vill säga de hushåll som tar stora lån i förhållande till sina inkomster.

Förslaget innebär att hushåll som lånar mer än 450 procent av sin bruttoinkomst ska amortera 1 procent per år mer än det som följer av det nu gällande amorteringskravet.

– FI kan inte ensamt komma till rätta med de växande sårbarheterna på bostads- och bolånemarknaden. Speciellt inte under de förutsättningar som i nuläget råder i ekonomin och de risker som fortsätter att byggas upp. Det krävs även åtgärder från andra politikområden, sade han.

NYHETSBYRÅN DIREKT

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen