Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nya siffror: Bopriserna fortsätter falla i Sverige

Foto: TT NYHETSBYRÅN
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Bostadspriserna fortsatte sjunka i januari, visar nya siffror.

Samtidigt tar svenskarna de fallande priserna med ro – och ser optimistiskt på framtiden.

Den främsta oron är för politiska åtgärder.

Bostadsrättspriserna i riket som helhet sjönk en procent i januari jämfört med föregående månad. Villapriserna sjönk en procent.

Det visar ny statistik från Svensk Mäklarstatistik.

Under den senaste tremånadersperioden har bostadsrättspriserna i riket som helhet, i glidande medelvärde, sjunkit tre procent jämfört med föregående tremånadersperiod, och villapriserna har sjunkit tre procent.

 

 

Oförändrade priser senaste året

De senaste tolv månaderna har både villapriserna och bostadsrättspriserna däremot varit oförändrade.

– Trots det något avvaktande klimatet på bostadsmarknaden är omsättningstakten alltjämt hög, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik, i en kommentar.

Så har priserna för bostadsrätter utvecklats. Foto: Svensk mäklarstatistik

 

Så har priserna för villor utvecklats. Foto: Svensk mäklarstatistik

Under januari såldes drygt 10 600 bostäder i Sverige. Det är sex procent färre jämfört med 2018 men fler än både 2017 och 2016.

Fredrik Kullman, vd på Bjurfors Stockholm, noterar en trög start på månaden men bättre fart i slutet, främst i innerstan. Det råder viss osäkerhet om vad den nya regeringen vill med bostadspolitiken (avskaffande av flyttskatt, nedtrappat ränteavdrag) och det allmänna konjunkturläget, vilket kan skapa avvaktan. Å andra sidan har återhämtningen på börsen fått köpare av dyrare bostäder att komma tillbaka.

– Förutsatt att inget stort händer kommer vi de närmaste månaderna att se en stabil marknad med stort utbud samt svaga upp- och nedgångar, säger Fredrik Kullman i en kommentar.

 

 

Svenskarna tror på stigande bostadspriser

Samtidigt visar en färsk undersökning från Sifo, beställd av SBAB, att 32 procent av hushållen tror på stigande priser under det kommande året. Det kan jämföras med 15 procent som tror på fallande priser.

Bankens slutsats: Svenskarna verkar inte oroa sig för hur stigande bolåneräntor kan tänkas påverka bostadspriserna. Den finns dock en viss oro för nya politiska åtgärder.

– När det gäller oron för nya kreditåtstramande och politiska åtgärder och att det kan leda till fallande bostadspriser är det sannolikt den pågående diskussionen om hushållens bolåneskulder och frågan om ränteavdragens vara eller inte vara som återspeglas i dessa resultat, säger SBAB:s chefsekonom Robert Boije i en kommentar.

Han fortsätter:

– Med tanke på hur liten andel av hushållen som svarat att de tror på fallande bostadspriser så verkar oron för att den typen av åtgärder ska införas ändå inte vara särskilt utbredd.

 

 

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!