Nya siffror: Banker gör rekordvinster på bolån

Publicerad

Bankerna har aldrig tjänat mer på svenskarnas bolån.

Det visar nya siffror från Finansinspektionen.

– Från redan astronomiska summor ökar man till all time high. Regeringen borde gripa in och göra något åt detta, säger Håkan Larsson, boendeekonom på Villaägarnas riksförbund.

Svenska bankers bruttomarginal på bolån ökade med 4 punkter i det fjärde kvartalet 2017 och landade på 1,71 procent i genomsnitt.

Siffran är den högsta sedan 2002, då beräkningarna introducerades av Finansinspektionen.

Kurvan har sakta men söäkert pekat uppåt sedan 2009, och aldrig varit högre än nu:

 

Boendeekonomen Håkan Larsson på Villaägarnas riksförbund är en av dem som drivit frågan om bankernas enorma vinstmarginaler hårdast i medier. 

Är du förvånad över det nya ”rekordet”?

– Egentligen inte. Bolånemarginalen fortsätter konstant att öka och det är märkligt att det inte händer mer från regeringssidan, säger Håkan Larsson.

Ett sätt är att använda statliga SBAB för att får storbankerna att pressa ner vinsterna.

– Allt ansvar ligger hos kunderna men siffrorna fortsätter att öka så bevisligen är inte det en metod som fungerar.

LÄS OCKSÅ: Ilskna kunder kan ha fått Nordea att sänka räntorna 

Förslaget: Ta bort listräntorna

En stor bov i dramat är bankernas så kallade listräntor, som används för att ge sken av att kunden får rabatt.

– Alla får ju lägre räntor än listräntorna. Listräntor är ett otyg eftersom man luras att tro att man fått rabatter. Fasa ut listräntorna och använd bara snitträntorna, säger Håkan Larsson.

Han vill också se ökad transparens kring bankernas verkliga kostnader.

– Vilken annan bransch kan tillåtas att hålla på så här? undrar Håkan Larsson.

LÄS OCKSÅ: Dina bolån betalar storbankernas vinster

FI: Kunderna i tydligt underläge

FI publicerar bankernas bruttomarginal på bolån varje kvartal. Det är led i att stärka konsumenternas ställning på bolånemarknaden. Ökad insyn minskar det informations- och kunskapsunderläge som alltför många bolånekunder befinner sig i.

”Att köpa bostad är många gånger den största affär man gör i livet, ändå präglas den ofta av ett tydligt informationsunderläge för kunden”, skriver Finansinspektionen.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen