Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya siffror: Priset på bostäder steg i juni

Priserna för bostadsrätter ökade mest i Stockholm och Göteborg i hox-index.Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Claudia Wörmann på SBAB.Foto: (c)Klemner Studio / (c)Klemner Studio

Bostadspriserna fortsatte att stiga i juni, enligt Hox-index. 

Samtidigt är det fler som väljer att sälja i sommar – en trend som boendeekonomen Claudia Wörmann bedömer håller i sig: 

– Jag tror att vi kommer att få se lite mer aktivitet än vanligt på bostadsmarknaden i sommar. 

I juni går prisindex för privatägda bostäder i Sverige upp med 0,4 procent. Bostadsrätterna ökar mest – med 0,6 procent – medan villorna ökade med 0,3 procent, enligt Hox-index. 

Prisutvecklingen för bostadsrätter i storstäderna har under de gångna tre månaderna varit negativ. Men i juli är det gröna siffror som gäller: Malmö noterar plus 0,2 procent medanI både Stockholm och Göteborg har uppgångar på 0,9 procent. 

Den positiva trenden tycks hålla i sig: För bostadsförsäljningarna under första halvan av juli steg priserna med cirka 0,7 procent i bägge städerna. 

Stiger i Stockholm och Göteborg

Samtidigt ligger antalet försäljningar i hela riket ungefär tio procent högre än i fjol. 

Claudia Wörmann ser utvecklingen som ett resultat av den oro som marknaden drabbades av under våren till följd av krisen. 

– Corona har inte haft någon större påverkan på prisutvecklingen vilket förvånat många. Den som känner sig osäker på sin inkomst sitter still i båten. Kvar på marknaden blir de som känner sig trygga med sin ekonomi. Att priserna stått pall bidrar till att fler vill prova att sälja, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB och konstaterar: 

– En del kombinerar att både leta och sälja bostad med hemester, avslutar Claudia Wörmann.

Annons: