Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ny mätning: Prisfallet av bostäder bromsas

Claudia Wörmann, SBAB: ”Hela marknaden påverkas av att fler säljer sin egen bostad innan de köper en ny.”

Bostadspriserna i Sverige steg 0,9 procent i april jämfört med föregående månad. Säsongsrensat steg priserna 0,4 procent.

Det visar Valueguards HOX-index.

Bostadspriserna har stigit 0,5 procent under den senaste tremånadersperioden och sjunkit 4,2 procent under de senaste tolv månaderna.

Priserna på bostadsrätter steg 1,3 procent i april jämfört med föregående månad och ökade 1,5 procent säsongsrensat. Villapriserna steg 0,7 procent och var oförändrade efter säsongsjustering.

Under den senaste tremånadersperioden har bostadsrättspriserna i Sverige stigit 0,5 procent jämfört med föregående tremånadersperiod och villapriserna har stigit 0,5 procent.

De senaste tolv månaderna har bostadsrättspriserna sjunkit 7,2 procent samtidigt som villapriserna sjunkit 2,3 procent.


LÄS MER: Bostadsrätterna faller i pris – mest i Stockholm 

Små rörelser

Valueguards boprisstatistik bygger på data från bland andra Mäklarstatistik, som sedan bearbetas för att ta hänsyn till att det säljs olika typer av bostäder varje månad. Genom att statistiken är kvalitetsjusterad mäts den underliggande prisutvecklingen på bostadsmarknaden.

Valueguard noterar att det efter den säsongsenliga rekylen uppåt i januari har varit små rörelser i Valueguards prisindex. Samtliga index i de tre storstäderna och för riket ligger fortfarande inom 1,0 procent från nivån i januari.

Erik Olsson, vd på Erik Olsson Fastighetsförmedling, säger i en kommentar att det efter vårens långhelger nu kommer en period med hög och jämnare aktivitetsnivå fram till midsommar.

– Goda fundamentala förutsättningar och lägre risk för politiska utspel som skapar oro talar för högre bostadspriser. En stor mängd osålda nyproducerade bostäder som ökar det totala bostadsutbudet, utan att efterfrågan ökar i samband med att bostäderna säljs, dämpar priserna. Sammantaget bedömer vi på Erik Olsson att den nuvarande prisnivån försvaras och bostadsmarknaden konsolideras, säger Erik Olsson.


LÄS MER: Var fjärde bostad säljs under utgångspris 

Sjunkit på årsbasis

Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, kommenterar att det skett en återhämtning den senaste månaden, men att bostadspriserna sjunkit på de flesta håll sett över det senaste året.

Hon noterar att det under lång tid rådde en säljarens marknad, med lågt utbud och många som slogs om samma bostad. Det har nu skett en förskjutning mot mer av en köparens marknad, med fler bostäder att välja på

– Det räcker med att ett fåtal spekulanter försvinner så påverkas ju hela marknaden. Sen är det lite som att ha ett skådebröd framme, det är färre som har råd att efterfråga alla de bostäder som ligger ute till försäljning, säger Claudia Wörmann och tillägger att hela marknaden påverkas av att fler säljer sin egen bostad innan de köper en ny.

Annons: