Claudia Wörmann, SBAB: ”Hela marknaden påverkas av att fler säljer sin egen bostad innan de köper en ny.”
Claudia Wörmann, SBAB: ”Hela marknaden påverkas av att fler säljer sin egen bostad innan de köper en ny.”

Ny mätning: Prisfallet av bostäder bromsas

Publicerad

Bostadspriserna i Sverige steg 0,9 procent i april jämfört med föregående månad. Säsongsrensat steg priserna 0,4 procent.

Det visar Valueguards HOX-index.

Bostadspriserna har stigit 0,5 procent under den senaste tremånadersperioden och sjunkit 4,2 procent under de senaste tolv månaderna.

Priserna på bostadsrätter steg 1,3 procent i april jämfört med föregående månad och ökade 1,5 procent säsongsrensat. Villapriserna steg 0,7 procent och var oförändrade efter säsongsjustering.

Under den senaste tremånadersperioden har bostadsrättspriserna i Sverige stigit 0,5 procent jämfört med föregående tremånadersperiod och villapriserna har stigit 0,5 procent.

De senaste tolv månaderna har bostadsrättspriserna sjunkit 7,2 procent samtidigt som villapriserna sjunkit 2,3 procent.

 

LÄS MER: Bostadsrätterna faller i pris – mest i Stockholm 

Små rörelser

Valueguards boprisstatistik bygger på data från bland andra Mäklarstatistik, som sedan bearbetas för att ta hänsyn till att det säljs olika typer av bostäder varje månad. Genom att statistiken är kvalitetsjusterad mäts den underliggande prisutvecklingen på bostadsmarknaden.

Valueguard noterar att det efter den säsongsenliga rekylen uppåt i januari har varit små rörelser i Valueguards prisindex. Samtliga index i de tre storstäderna och för riket ligger fortfarande inom 1,0 procent från nivån i januari.

Erik Olsson, vd på Erik Olsson Fastighetsförmedling, säger i en kommentar att det efter vårens långhelger nu kommer en period med hög och jämnare aktivitetsnivå fram till midsommar.

– Goda fundamentala förutsättningar och lägre risk för politiska utspel som skapar oro talar för högre bostadspriser. En stor mängd osålda nyproducerade bostäder som ökar det totala bostadsutbudet, utan att efterfrågan ökar i samband med att bostäderna säljs, dämpar priserna. Sammantaget bedömer vi på Erik Olsson att den nuvarande prisnivån försvaras och bostadsmarknaden konsolideras, säger Erik Olsson.

 

LÄS MER: Var fjärde bostad säljs under utgångspris 

Sjunkit på årsbasis

Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, kommenterar att det skett en återhämtning den senaste månaden, men att bostadspriserna sjunkit på de flesta håll sett över det senaste året.

Hon noterar att det under lång tid rådde en säljarens marknad, med lågt utbud och många som slogs om samma bostad. Det har nu skett en förskjutning mot mer av en köparens marknad, med fler bostäder att välja på

– Det räcker med att ett fåtal spekulanter försvinner så påverkas ju hela marknaden. Sen är det lite som att ha ett skådebröd framme, det är färre som har råd att efterfråga alla de bostäder som ligger ute till försäljning, säger Claudia Wörmann och tillägger att hela marknaden påverkas av att fler säljer sin egen bostad innan de köper en ny.

Relaterade ämnen
Nyhetsbyrån Direkt
Nyhetsbyrån Direkt

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen