Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ny mätning: Priserna på bostäder fortsätter neråt

Foto: FOTOGRAFERNA HOLMBERG / TT NYHETSBYRÅN

Trots tecken på en stabilisering hittills i maj lär bostadspriserna gå ned mer innan de bottnar.

Det menar analytiker i kommenterar till Valueguards boprisstatistik för april.

Valueguards HOX-index sjönk 2,0 procent i april, vilket säsongsrensat motsvarar en nedgång med 1,9 procent. Det var främst bostadsrätter som sjönk, -3,4 procent i april, medan villapriserna visade en klart mindre nedgång om 1,1 procent.

– Snabbmätningar för maj indikerar uppgång men vi tror att de stora nedgångarna i BNP och försämrad arbetsmarknad kommer att fortsätta att sätta press på priserna under året, skriver SEB:s Elisabeth Kopelman i bankens morgonbrev.

Nedgången leddes av bostadsrätter i Stockholm, som sjönk hela 3,9 procent, men Valueguards siffror för första halvan av maj visar att bostadsrättspriserna i Stockholm stabiliserats och stigit 1 procent.

– Hushållen är dock pessimistiska om bostadspriserna, vilket indikerar ytterligare risker för bostadspriserna i närtid, skriver Nordeas seniorekonom Susanne Spector i en kommentar.

Nordea räknar med att bostadspriserna fortsätter ned till sommaren. Efter det beror allt på hur djup nedgången i ekonomin blir och längre fram får bostadsmarknaden stöd av ett lågt utbud och låga räntor.

Lågt byggande och låga räntor

Swedbank noterar också att låga bolåneräntor och ett lågt byggande fortsatt stöttar bostadsmarknaden.

– Men efterfrågan på bostäder beror också på bland annat hushållens inkomster och förtroende, och utsikterna för dessa faktorer är svagare, skriver Swedbanks ekonom Maria Wallin Fredholm i en kommentar.

Handelsbanken håller fast vid bedömningen att bostadspriserna faller runt 10 procent i år.

– Än så länge har effekterna på bostadsmarknaden varit måttliga. Vi räknar dock med en kraftig uppgång i arbetslösheten och byggföretagens bedömning av utsikterna ett år framåt störtdök i april, vilket pekar mot ytterligare nedgångar i bostadsinvesteringarna framöver, skriver Handelsbankens seniorekonom Helena Bornevall.

Annons: