Villans äldsta delar är från 1700-talet och den fick sin nuvarande form på 1800-talet. Foto: Wrede FastighetsmäkleriVillans äldsta delar är från 1700-talet och den fick sin nuvarande form på 1800-talet. Foto: Wrede Fastighetsmäkleri
Villans äldsta delar är från 1700-talet och den fick sin nuvarande form på 1800-talet. Foto: Wrede Fastighetsmäkleri
Från fönstren skymtar man vattnet nere vid Brunnsvikens västra strand. Foto: Wrede FastighetsmäkleriFrån fönstren skymtar man vattnet nere vid Brunnsvikens västra strand. Foto: Wrede Fastighetsmäkleri
Från fönstren skymtar man vattnet nere vid Brunnsvikens västra strand.  Foto: Wrede Fastighetsmäkleri
Sällskapsrum. Foto: Wrede FastighetsmäkleriSällskapsrum. Foto: Wrede Fastighetsmäkleri
Sällskapsrum. Foto: Wrede Fastighetsmäkleri
Matsalen. Foto: Wrede FastighetsmäkleriMatsalen. Foto: Wrede Fastighetsmäkleri
Matsalen. Foto: Wrede Fastighetsmäkleri
Badrum. Foto: Wrede FastighetsmäkleriBadrum. Foto: Wrede Fastighetsmäkleri
Badrum. Foto: Wrede Fastighetsmäkleri

Nu till salu: Bo granne med Victoria & Daniel

Publicerad

Den kungliga Hagaparken i Solna är känd för sina vackra promenadstråk och för Haga slott, där kronprinsessan Victoria och prins Daniel bor sedan 2010.

Men i parken finns även en handfull privatägda byggnader.

Nu är en av dem, en lyxig 1800-talsvilla, till salu.

För 29 miljoner kronor har du en unik chans att bli granne med kronprinsessparet.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel får snart en ny granne. 

Ett hus på 443 kvadratmeter intill Turkiska kiosken i den kungliga Hagaparken har precis kommit ut till försäljning. Huset har varit i samma familjs ägo sedan 1950-talet.

– Vad jag vet har det inte sålts något hus i Hagaparken på många år, berättar Harald Ericsson, mäklare och managing partner på Wrede Fastighetsmäkleri.

Gustav III lät anlägga Hagaparken på 1780-talet och i dag är parken ett stycke levande historia med paviljonger, tempel, lusthus och kronprinsessparets Haga slott.

 

LÄS MER: Han lånade 35 miljoner för att köpa Sveriges dyraste villa

 

– För att komma in i parken passerar man pampiga grindar som bär förgyllda kronor med kungliga namnchiffer. Hela Haga är en mycket vacker och välskött park med många historiska byggnader som Gustav III:s paviljong, Koppartälten och Turkiska kiosken. Man känner att det är en kunglig miljö, beskriver Harald Ericsson. 

Den potentialla köparen behöver dock inte oroa sig för att störas av prinsessan Estelle och prins Oscars lek och stoj – huset ligger visserligen i samma park men en dryg kilometer från Haga slott.

Elva rum och garage

Huset som nu säljs har elva rum på två våningar samt ett gästhus och ett garage. Genom syrener skymtar man vattnet nere vid Brunnsvikens västra strand. 

På nedervåningen finns sällskapsutrymmen med två salonger, matsal och hall. Salongerna har mäjestätiskt röda väggar medan matsalen präglas av en stor gobeläng på den kortare väggen. På nedervåningen finns också kök, jungfrukammare, tvättrum, serveringsgång och gäst-wc.

 

LÄS MER: Gör som Zlatan och Helena – köp en egen kyrka att bo i 

 

På övervåningen finns hela sju sovrum, bibliotek, hall, en toalett samt ett badrum där ljuset silas vackert in genom ett runt fönster. 

Enligt annonsen är huset i behov av en varsam restaurering. De äldsta delarna kommer från en 1700-talsstuga som låg i en annan del av Hagaparken och huset byggdes till sitt nuvarande form på 1800-talet. Harald Ericsson gissar att det använts som bostad för personal vid hovet.

Avskild villa nära stan

– Huset passar för den som vill bo representativt i en naturskön miljö med kunglig glans, bara några hundra meter från Stockholms innerstad, säger Harald Ericsson. 

Men för de flesta bostadssparare förblir villan en dröm. 

 

LÄS MER: Paret Svenberg köpte Sveriges dyraste hus – kolla in i det här

 

Priset är 29 miljoner kronor eller bud. 

Byggnaden ägs privat men marken arrenderas av Statens Fastighetsverk med en arrendeavgift på 67 600 kr per år.

Enligt Harald Ericsson finns det redan flera spekulanter som är intresserade av huset.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen