Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu sjunker priserna även på nybyggda bostadsrätter

Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Foto: TOMMY HOLL / TOMMY HOLL/GT-EXPRESSEN

Nu sänks priserna på nyproducerade bostäder.

På ett år har snittpriset per kvadratmeter i Stockholm sjunkit från 76 300 till 70 400 kronor.

– Nu ser vi att byggbolagen lyssnar på marknaden, säger Matilda Adelborg på Booli.

Bostadsmarknaden har varit i obalans sedan i höstas. Säljarnas förväntningar har inte varit i nivå med köparnas och allra tydligast har det märks på nyproducerade bostäder.

Svårsålda nybyggda bostäder har starkt bidragit till dagens marknad med rekordhögt utbud.

I nya siffror från söktjänsten Booli syns emellertid en förändring på en annars trög marknad.

Lägenheter som lagts ut till försäljning under våren har lägre priser än de som lagts ut tidigare.

I Stockholm är snittpriset per kvadratmeter på en nyproducerad lägenhet som publicerats under våren 70 400 kronor, förra året var motsvarande siffra 76 300 kronor per kvadratmeter, konstaterar Booli.

LÄS MER: Priserna svagt uppåt i juni 

Foto: Matilda Adelborg.

”Priserna sänks – äntligen”

– Priserna som sätts nu är anpassade till rådande marknadsläge och många projekt som prissatts tidigare har prisjusterats, säger Matilda Adelborg, pressansvarig på Booli.

Förändringen syns främst i Stockholm men även snittet för riket ligger nio procent under prisnivåerna för ett år sedan. Kvadratmeterpriset på nybyggda bostadsrätter är i dag 4 300 kronor lägre än vid samma mätperiod 2017.

– Det tar lite längre tid att anpassa marknadspriset på nyproduktionsmarknaden än andrahandsmarknaden, men nu verkar det vara på väg åt rätt håll. Flera av de större nyproducenterna har äntligen börjat kommunicera om att de sänker priserna och därmed anpassar sig till rådande marknadsläge. Det är sunt, säger Matilda Adelborg.

Antalet nyproducerade lägenheter till salu har under första halvåret av 2018 varit 26 procent högre än motsvarande period föregående år.

LÄS MER: Trots prisraset – fler sålda bostadsrätter under 2017 

Annons: